Цените на петрола паднаха с повече от 2% в четвъртък, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви 30-дневна забрана на всички пътувания от Европа до Съединените щати заради епидемията от коронавирус, съобщи АФП.

West Texas Intermediate се понижи с 2,6% до 32 долара за барел, докато суровият петрол тип Brent се срина с 2,3% до 35 долара за барел.

Цената на „черното злато” рязко се понижава от началото на седмица. Миналата седмица Саудитска Арабия не успя да получи подкрепата на Москва за по-големи съкращения на производството на срещата на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК +).

След несъгласието Рияд заплаши да наводни пазара с петрол. Цените на нефта паднаха с над 30% в понеделник, а в сряда отново се понижиха до около 36 долара за барел.

ОПЕК предложи да съкрати добива с още общо 1,5 млн. барела на ден, а Русия беше помолена да намали нефтената си продукция с допълнителни 300 000 барела на ден.

Заместник-министърът на енергетиката на Русия Павел Сорокин каза в интервю за „Ройтерс” вчера, че „сривът в цената на петрола стана неизбежен, а намаляването на производството престана да има смисъл, тъй като не е ясно колко силно ще бъде въздействието на коронавируса върху търсенето”.

Соркин твърди, че е предизвикателство за руската петролна индустрия да приеме ограничението, което би намалило руския добив с общо 600 000 барела на ден.

Според него няма смисъл от съкращаването, след като всички са разбрали колко рязко може да спадне търсенето.

Русия предложи да се удължат съществуващите съкращения на ОПЕК + от общо 1,7 млн. барела на ден за поне още едно тримесечие, за да се оцени реалното въздействие на коронавируса върху търсенето, но ОПЕК отказа.

От 1 април всички производители на ОПЕК + вече могат да добиват петрол неограничено.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!