Напрежението между военните сили на САЩ и Русия в североизточна Сирия ескалира, тъй като и двете страни се опитват да получат контрол над ключови нефтени находища в региона. В последното от поредицата тревожни събития американските войски, разположени в районите на Североизточна Сирия, контролирани от кюрдските Отреди за защита на населението (ОЗН), блокираха руски военен конвой, който се опита да получи достъп до ключови нефтени находища в провинция Ал-Хасака във вторник. Случаят е подобен на този, който стана преди няколко дни и разтревожи наблюдателите поради факта, че „спречкванията“ между америкнци и руснаци в Сирия зачестяват.

Американските военни спряха руски бойци, преди те да стигнат до петролните находища. Руският конвой, който се състоеше от пет бронетранспортьори и пикап, след това обърна назад и се върна в базата си.

Съобщава се, че инцидентът е приключило без значителни сблъсъци или какъвто и да е реален риск от насилие между двете страни.

Този случай става на фона на продължаващ спор между САЩ и Русия за нефтеното находище Румейлан в североизточната част на Ал-Хасака.

Въпреки че не се съобщава за конфликт, инцидентът напомня за високите залози в Сирия, където американското военно присъствие има за цел да охранява нефтените находища и да предотврати попадането им в ръцете на други участници, включително Русия и екстремистки групи.

Нефтените находища са концентрирани в провинциите Дейр ес-Зур в източната част на Сирия, близо до границата с Ирак, и Ал-Хасака на североизток.

След като турската армия и съюзните й сирийски милиции започнаха офанзива срещу бойците на ОЗН през октомври 2019, Русия, която подкрепя режима на Башар Асад, пристъпи към усилване на военното си присъствие в Североизточна Сирия, след като САЩ взеха решение да оттеглят войските си от райони в близост до турско-сирийската граница. САЩ запазиха в региона около 500 свои войници, които да подсигурят безопасността на петролните източници. Така САЩ и Русия едновременно се оказаха притежатели на военни постове в района.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!