Нова дрога, психоактивна субстанция, стократно по-силна от морфина, се появи в Сърбия, съобщава РТС. Ефектите на синтетичните канабиноиди са подобни на марихуаната, но имат стократно по-силен ефект и се наблюдават десет минути след консумацията. Тя се изразява чрез зачервяване на очите и конюнктивит, ускорен пулс, сухота в устата, промени в настроението и възприятието.

Последствия има и през следващите дни, а ефектът продължава шест часа.

Йелена Янкович от Комисията за борба против дрогата към Министерството на здравеопазването каза, че работи по въвеждането на това ново вещество към списъка на психоактивните вещества.

„Има голям риск от инфаркт, бъбречна недостатъчност, проблеми с дишането. Не знаем точно под какво име се продава по улиците, защото има над 600 наименования. Обикновено се среща под името „ягода“ и „блъди мери“. Важно е да се знае, че консумацията може да доведе до опасни за здравето последици“, каза Янкович.

Само едно хапче от новия наркотик може да предизвика посочените проблеми плюс мозъчен оток. Активното вещество в него  е фентален, който се използва за облекчаване на жестоки болка, например при раково болни хора. Неговят ефект слещу силните болки често принеждава хората да увеличават дозити и те лесно то предозират, така че употребата му е опасна дори и по медицински съображения.

Употребата на тази субстанция в света е свързана с увеличаване на броя на смъртните случаи, между които и на самоубийствата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук