ковид
снимка: БТА

Случаите на ковид у нас намялаха драстично. Но ще има ли нова вълна? Категоричен отговор на този въпрос няма. Не такова е положението в Китай. Новозаразените там са десетки милиони.

500 000 души се заразяват с коронавирус на ден в град Циндао. Това заяви общински здравен служител в статия, която бързо бе цензурирана. По думите му официалната статистика не отразява безпрецедентната вълна от зарази, която преживява страната, предаде Франс прес.

Градът с население от около 10 милиона души е „в период на

бързо предаване на инфекцията,

преди да достигне своя пик“, казва Бо Тао, цитиран в статията, и добавя, че се очаква през уикенда делът на заразените да нарасне с още 10 процента.

В началото на декември, на фона на нарастващото обществено недоволство, Китай неочаквано прекрати повечето от строгите здравни мерки на политиката за „нулев ковид“, която стриктно прилагаше от 2020 г. насам. Премахнати бяха тежките карантини и ограниченията за пътуване, които имаха огромно въздействие върху китайската икономика.

Оттогава в цялата страна има рязко увеличаване на броя на инфекциите, които изпразват рафтовете на аптеките и изпълват болничните отделения, като същевременно допринасят за очевидното пренасищане на крематориумите.

Около 248 милиона души в Китай, или 18 процента от населението на страната, вероятно са били заразени с ковид през първите три седмици на декември, съобщиха вчера в. „Файненшъл Таймс“ и агенция „Блумбърг“, позовавайки се на данни от изтекъл документ.

Само във вторник вероятно са били заразени

цели 37 милиона души,

става ясно от протокол от вътрешно заседание на Националната комисия по здравеопазване на Китай от сряда, разпространен в социалните медии. „Блумбърг“ и „Файненшъл Таймс“ се позовават на хора, участвали в срещата, които потвърждават информацията.

Официалната статистика говори само за 62 000 заразени в цялата страна през трите седмици на декември, споменати в протокола.

Според „Файненшъл Таймс“ данните идват от заместник-директора на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията Сун Ян, според когото процентът на заразените с ковид в страната все още се увеличава.

Сун е установил, че повече от половината от общо 81 милиона жители на югозападната китайска провинция Съчуан и същата част от 21-милионния Пекин са заразени.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук