трапеза, бъдни вечер

Традицията повелява на Бъдни вечер на празничната трапеза да присъстват само постни ястия. Независимо от това вечерята ще е доста „солена“ за българина. По данни на Комисията за стоковите борси и тържищата, в сравнение с миналия декември, цените на едро на основните продукти у нас са с близо 30% по – високи.

Мнението на потребителите е, че повишаването на цените на дребно е дори по-високо – около 40 на сто.

Пълнените чушки, сармите, питката, туршиите са традиция за Бъдни вечер. Поскъпването на продуктите, необходими за приготвянето им този декември, в сравнение с декември миналата година, е значително. Килограм боб е поскъпнал с 15%, оризът с 22%, брашното с 18%, червеното вино – между 10% и 15%. По-скъпа е и ракията, която задължително е на трапезата.

„По-високи са равнищата в сравнение с миналата година, но въпросът е, че наблюдаваме вече едно относително равновесие, което е една положителна тенденция.

Как се движат цените

на 27-те продукта в потребителската кошница?
Събрани всички, правим една потребителска кошница като стойност 27% разлика от 2021 година. На фона на това, което изживяхме април – май месец, пазарът сработи много добре като регулация“, казва Владимир Иванов, председател на Комисията за стоковите борси и тържищата.

Данните сочат още, че през декември тази година от борсите до магазините на дребно някои от храните като кашкавал и някои видове сирена, например, вече са с двоен ръст. Това се усеща и по софийските пазари.

„Всеки се оплаква, че е по-скъпо отколкото е било преди. Бобът беше 5 лв, сега е 6. Белената тиква миналата година беше 2, сега е 3 лв. Пазаруват доста по-малки количества. Ако преди са купували по шест домата, сега купуват по два или по три“, разказва пред БНТ Станислава Христова, търговец.

Евгения Петкова е управител на ресторант в столицата. Тези дни основно изпълнява поръчки за Бъдни вечер.

„За ресторанта основно пазаруваме от борсата, но и там цените са доста завишени, с около 30% повече в сравнение с миналия декември. Сега един готов пакет за двама души от традиционни храни за бъдни вечер струва 50 лева, а миналата година е струвал 36 лв.“, изчислява Евгения Петкова, управител на ресторант.

Но българинът е видял 2 и 200. И с това ще се справи. Все ще има какво да сложи на своята трапеза. А най-важното е всички да сме здрави.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук