Виктор Орбан
на снимката: Виктор Орбан - премиер на Унгария

Преди няколко седмици се заговори за нов механизъм за контрол на държавите от ЕС, през европейските фондове. Всички, които не спазват общоевропейските ценности и правила, включително върховенството на закона, правата на човека, свободата на медиите и др. – ще бъдат „глобявани“ от ЕС. Унгария стана първата държава, която „плати“ цената, заради решението на своя премиер Виктор Орбан. Той предпочете „глоба“ от 1,5 млрд. евро пред това да спазва общоевропейските ценности.

Днес стана ясно, че Унгария е получила наказание заради, под претекст лошо управление на средствата, които получава от Европейския съюз.

Подробности за наказанието бяха посочени в документ, подготвен от екипа на Европейския комисар за политиката на съседство, на заседание на Комитета за бюджетен контрол на Европейския парламент, което се проведе в понеделник.

Документът беше публикуван на уебсайта на комисията след заседанието. Той показа, че премиерът на Унгария Орбан се е съгласил средствата, които страната му получава, да бъдат намалени с 10%.

Санкцията ще възлиза на повече от 1,5 млрд. евро, което е около 2% от икономическата продукция на Унгария, ако тя бъде изплатена за една година.

Унгарският премиер Виктор Орбан се е сблъсквал многократно с институциите на ЕС и други държави членки за това, което те смятат за ерозия на върховенството на закона при използването на еврофондовете от Унгария.

Орбан отхвърля твърденията, че неговото правителство е нарушило демократичните проверки и баланси, и се присмива на предложението за обвързване на финансирането с отстояването на демократичните принципи и върховенството на закона.

През 2018 г. обаче, осем от 30-те програми за финансиране на ЕС, които трябваше да бъдат „коригирани“ от Европейската комисия поради проблеми с начина на управление, бяха унгарски.

Позовавайки се на одит на обществените поръчки, Комисията определи Унгария като държава-членка на ЕС с най-слабите национални системи за управление и контрол през 2018 г.

Унгария би могла да оспори констатациите на Комисията проект по проект, но вместо това избра „10% фиксирана финансова корекция“.

Унгарското правителство не отговори на исканията за коментар.

Бенедек Явор, бивш член на „Зелените“ от Европейския парламент, който се противопоставя на Орбан, написа в публикация в блога си, че наказанието показва, че „дори в регионален план ситуацията на Унгария е трагична“.

По всяка вероятност санкциите срещу Унгария ще сложат началото на един общ мониторинг, който ЕС смята да наложи над всички страни членки, като основната му задача ще е да следи за правилното изразходване на еврофондовете.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!