Николай Малинов
на снимката: Председателят на организацията "Русофили" Николай Малинов

Специализираната прокуратура разпространи нови данни относно разследването за шпионаж, водено срещу председателя на „Русофили” Николай Малинов.

Досъдебното производство е образувано на 09.07.2019 г. за това, че през януари 2014 г, на територията на България, Малинов се поставя в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин.

Към настоящия момент са разпитани свидетели; извършено е претърсване, изземване и личен обиск; изготвени са две компютърно – технически експертизи; събрани са относими към предмета на доказване справки и документи.

На 10 септември Малинов бе привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление. Определена му е мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 50 000 лева, която е внесена от обвиняемото лице.

На 12.09.2019 г., прокуратурата разгласи докладна записка на руски език, изготвена от Малинов, в която в качеството на председател на „Национално Движение Русофили“ в Република България е изложил вижданията си за геополитическа преориентация на България и стратегия чрез която същата да бъде постигната. Прокуратурата публикува и документи, касаещи „КТБ“ АД, „ДУНАРИТ“ АД и „ЕМКО“ ЕООД.

Днес държавното обвинение публикува екземпляр на докладната записка на български език, заедно с приложенията към нея, както и други документи, имащи пряко отношение по случая, заявяват от прокуратурата.

Документите, публикувани от прокуратурата, може да видите по-долу:

Sporazumenie

Dogovor za darenie

Dogovor

Komputyrno – tehnicheska ekspertiza

Dokladna zapiska

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!