Премиерът Бойко Борисов ще помоли ПГ на ГЕРБ да подкрепи създаването на временна парламентарна комисия, поискана от БСП, за проверка на случващото се в Българското национално радио.

По негово настояване депутатите от управляващата партия ще поискат и парламентът да възложи на Сметната палата да направи одит на радиото и да се провери как са изразходвани средствата през годините.

„Ще искам пленарната зала да приеме решение Сметната палата като най-независим върховен орган да влезе и да провери цялото управление на БНР досега. Това ще предложа в момента“, каза в кулоарите на парламента.

На въпрос дали ще поиска от прокуратурата да провери телефонните разговори на директора на БНР, за да установи дали му е оказван натиск и от кого, премиерът отговори:

„Прокуратурата е независим орган, кой съм аз.“

Борисов отбеляза още, че трябва да се изчакат резултатите от проверката на прокуратурата.

На въпрос дали приема обвиненията, че се опитва да се измъкне от скандала, той заяви:

„Какво да се измъквам, като нямам нищо общо с него. Аз този ръководител на радиото за радост никога не съм го чувал и говорил с него“.

По същото време БСП внесе предложение за създаване на анкетна комисия в парламента за случая БНР. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Нинова посочи, че от 3 години предупреждават за налагане на еднолична власт в България.

„Е, вече имаме диктатура в действие”, заяви Нинова.

Лидерът на БСП каза, че се започна с изключените микрофони на журналистите в Министерски съвет, пресконференция без журналисти, без преса, журналисти, водени с белезници на разпити като свидетели.

„И можем да изреждаме много случаи на уволнени журналисти, заради това, че са си позволили да критикуват властта”, добави още тя.

Нинова посочи, че от вчера журналисти от БНР говорят за оказван натиск върху тях.

„Виждаме, че се опитва властта да замаже проблема и да го прехвърли на техническо равнище, но изключването на сигнала на БНР е безпрецедентен случай в историята на България и ние искаме и политическа отговорност и истината до край, затова ще предложим и тази анкетна комисия”, заяви тя.

От трибуната на парламента, Бойко Борисов й отговори:

„Аз съм председател на председателя на парламентарната група. Не може след като съм председател на партията да не мога да кажа на партията, която сме излъчили в парламента, мнението си или каквото и да било. То и при вас е така (към БСП – бел.ред.)”. Относно радиото, съм помолил председателя на ПГ на партията да подкрепи анкетната ви комисия и в зала, ако може да гласувате, предлагам, Сметната палата също да влезе в националното радио, за да види как са разходвани средствата в радиото през годините, защото това е независима организация и също може да го направи, докато тече проверката на прокуратурата. Така че, още днес можем да я приключим тази тема и да не се заяждаме. Микрофони изключихме, и моля ви се предайте на госпожа Нинова, само, защото председателката на ЕК не е влязла във функциите си, още не бяха италианците изпратили комисар, не искаше да отговаря на никакви въпроси, за да не създаде някакъв проблем в Европа. Иначе микрофони никога не са прибирани, за да казвате, че това било диктатура. В ден, в който председател на ЕК дошъл да чуе и нашето мнение и да предложи нещо по ресори.”

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ темата коментира и депутатът от БСП Александър Симов. Цялото му изказване може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!