БНР, прокуратура, проверка

Безпрецедентното спиране на излъчването на Българското национално радио, програма „Хоризонт”, за 5 часа миналия петък, не се дължи на профилактика, както първоначално бяха обявили от обществената медия. Това стана ясно от проверката на прокуратурата, възложена от главния прокурор Сотир Цацаров и ръководена от Иван Гешев.

„Не е съществувал технически проблем, който да изисква прекъсване на сигнала, а отговорността за решението е на техническия ръководител на държавното радио, който ще бъде разследван за престъпление по служба”, пише в съобщението на прокуратурата.

Припомняме, че в петък – 13 септември – сутрешното предаване на БНР от 6 до 11 часа не се излъчваше и неговото място не беше попълнено от нищо друго. В четвъртък на сайта на радиото се появи информация, че на следващия ден ще има техническа профилактика. Неофициално обаче се разбра, че причината за спирането на сигнала е уволнението на Силвия Великова – дългогодишен водещ на сутрешното предаване „Преди всички” и отявлен критик към работата на прокуратурата и на кандидата за главен прокурор Иван Гешев. Никой от колегите на Великова не пожелал да заеме нейното място и затова се наложило радиото да спре излъчването си.

БНР е обект от стратегическо значение за националната сигурност, а спирането на излъчването е безпрецедентно. Това накара главния прокурор Сотир Цацаров да възложи на заместника си Иван Гешев да провери каква е причината за спирането на ефира. Проверката се извърши от ДАНС и регулаторите СЕМ и КРС.

В понеделник, генералният директор на БНР Светослав Костов беше изслушан от Съвета за електронни медии. Костов заяви, че отговорност за спряното ефирно излъчване носи директора на дирекция „Техника“ Пламен Костов, а проблемът с липсата на сигнал бил в оптичен кабел.

В отговорите си към членовете на регулатора Костов неколкократно повтори, че той само е поставил резолюция „Да“ на докладната на подчинения си служител, в която се иска профилактика.

В съобщението за проверката се припомня, че има регламент, според който техническите профилактики на националното радио се извършват поетапно, така че да се осигури непрекъснат сигнал на радиото, което се изисква от законите за радиото и телевизията и за защитата от бедствия.

Проверката на прокуратурата е установила, че БНР разполага с резервни студия за всяка от програмите си и когато се налага профилактика или ремонт, излъчването и студийната работа временно се мести в друго свободно студио или ефирът се запълва с музика или друго съдържание.

„Изцяло извън заложения график за извършване на профилактика, на 11.09.2019 г. директорът на дирекция „Техника“ към БНР – Пламен Костов е изготвил писмено уведомление до генералния директор на БНР за „създаден голям технически проблем“, който налага „профилактиране на студийния комплекс на Програма „Хоризонт“ за времето от 6 до 11 ч. на 13.09.2019 г.“. Никъде в това уведомление Костов не е посочил, че ще се извършва спиране на излъчването на програмата и не е довел до знанието на генералния директор такова свое намерение. Генералният директор на БНР Светослав Костов е поставил резолюция „ДА“ на документа“, се посочва в съобщението на прокуратурата.

Още за сагата в БНР и реакциите на политиците може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук