БНР, журналисти, протест, излъчване, Силвия Великова

Проблем с оптичен кабел е довел до безпрецедентното спирането на излъчването на програма „Хоризонт“ в петък за цели пет часа.

Това обясни генералният директор на БНР Светослав Костов пред Съвета за електронни медии по време на изслушване заради случката от миналата седмица.

БНР, журналисти, протест, излъчване, Силвия Великова
изслушване на ръководството на БНР в СЕМ

„Дължим уточнение – предавателите не са спирали, спирал е сигналът, подаван от БНР към предавателите“, каза Константин Тилев от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

Междувременно от СЕМ съобщиха, че в съвета са получени две декларации от работещи в радиото – една за безрезервна подкрепа към генералния директор и една за съвсем обратното.

Според директора на БНР Силвия Великова не е сваляна от ефир, не са й вземали ресора, в БНР няма цензура, каза още той.

Припомняме, че миналата седмица, обектът от стратегическо значение за националната сигурност – Българското национално радио – спря излъчването си за цели пет часа. Според журналисти от медията, никой не е поискал да влезе в ефир на мястото на отстранената журналистка Силвия Великова.

ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ В БНР

В разгара на скандала и напрежението в радиото, от обществената медия изпратиха съобщение, в което се казва, че ръководството на радиото е решило да вдигне заплатите с 25%.

„На последното си заседание, в края на миналата седмица, Управителният съвет на Българското национално радио (БНР) прие проекта за бюджет на медията за следващата година и Бюджетната прогноза за 2020-2022 година. За разлика от планирането в предходните години, акцентът няма да бъдат капиталовите разходи за ремонти. Те ще останат в същия размер. Управителният съвет на БНР прие през следващата година, средствата за заплати на всички работещи в радиото да бъдат увеличени с 25%“, се казва в съобщението.

Проектобюджетът обаче трябва да бъде одобрен от финансовият министър Владислав Горанов.

От съобщението става ясно, че решението е било взето в момент, в който журналисти от БНР и други медии се събраха пред сградата на доставчика, за да протестират срещу уволнението на известната с критичността си към единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев – Силвия Великова.

БНР, журналисти, протест, излъчване, Силвия Великова
протест на журналисти пред БНР в защита на Силвия Великова

Формално, ръководството обясни, че отнемат ресора на журналистката и я свалят от ефир заради длъжностната й характеристика, според която тя не е репортер и водещ, а редактор.

Ден по-късно тезата се смени – била временно свалена от ефир, защото имала да дава писмени обяснения.

Решението да бъде свалена от ефир предизвика остри критики, журналисти от БНР излязоха с декларация в нейна защита, водещите отказаха да седнат на стола ѝ и да водят подготвеното от нея предаване.

Така късно вечерта в четвъртък на сайта на БНР излезе съобщение за планова профилактика и на следващия ден безпрецедентно програма „Хоризонт“ замлъкна в най-слушаните часове – от 6 ч. до 11 ч.

БНР, журналисти, протест, излъчване, Силвия Великова
протест на журналисти пред БНР в защита на Силвия Великова

Именно по това време в ефир се излъчва и предаването, което Великова води – „Преди всички“. Всички предаватели бяха спрени, което преди не се е случвало. Досега профилактика винаги се е правела планово и поетапно.

ОСТАВКА

Междувременно изпълняващият длъжността директор на програма „Хоризонт“ Николай Кръстев обяви, че тази сутрин е подал оставка от длъжността само ден след като беше назначен на нея.

Причината е вълната от недоволство след решението за сваляне от ефир на Великова.

„Решението ми е морален акт, защото смятам, че човек трябва да носи отговорност за делата си”, каза Николай Кръстев.

Той уточни, че се чувства отговорен заради недоумението в радиото и в гилдията като цяло, което неговото действие е предизвикало.

Кръстев отрече да му е оказван натиск и пое изцяло отговорността за взетото решение за Великова.

Кръстев обясни действията си с липсата на административен опит, като уточни, че изненадващо е поел поста директор на програмата. Той неколкократно нарече случилото се „лична грешка“ и подчерта, че не му е въздействано.

РЕАКЦИЯТА НА ПРЕМИЕРА

Днес за пореден път премиерът Бойко Борисов коментира скандала. Според него станалото в БНР през миналата седмица е „саботаж срещу правителството”.

От думите на Борисов се разбра, че за него това е един от няколко саботажа, които целят да „строшат системата“.

„Те правят саботаж срещу правителството. Правят саботажи срещу агенцията за приходите, агенцията за вписванията. Планирани, целенасочени, за да строшат системата. Изведнъж правителството е виновно. За кое? За това, че правят саботажи“, поясни премиерът.

Той повтори тезата си, че по никакъв начин не се бърка на медиите и им е дал пълна свобода.

„Това ми е смешно и забавно как от всеки телевизор, който пусна, и радио се сипят обиди срещу правителството и в същото време всеки казва „няма свобода на словото“, подчерта Бойко Борисов.

В петък премиерът беше далеч по-емоционален:

 „Главанаци, главанаци е точната дума. Имам чувството, че го правят нарочно“, коментира Борисов като добави, че се е чул с Великова.

„Като чух за тази глупост, й се обадих да потвърди. Не го познавам директора на БНР, не съм го и виждал. Помолих да му предадат, защото изпълнителната власт дава парите, но не се меси, но съм и председател на партия, чиято парламентарна група е гласувала за неговия избор, и ако не оправи това безобразие, ще отида в парламента и ще накарам парламентарната група да му иска оставката“, каза Борисов видимо възмутен.

КОМЕНТАРЪТ НА ПРЕЗИДЕНТА

Според Румен Радев свободата на словото в България „е в криза”.

„Казусът със спирането на програма „Хоризонт“ отново потвърждава значението на въпроса кой и как управлява обществените медии. Очевидно е и че държавата се управлява чрез нечий телефон, а не през институциите, както е нормалната европейска практика. На това нещо е време да се сложи край“, заяви президентът.

По думите на Радев, когато започне да се работи по този начин – „през глава“, се обезсмислят и изпразват от съдържание институциите и отговорните органи, които са компетентни за назначения и уволнения при определени изисквания на закона.

„Свободата на словото е в основата на демокрацията, това е фундаментална ценност. Очевидно в България тя е в криза“, заяви държавният глава.

Той призова генералният директор на БНР Светослав Костов и разследващите да обявят какви са истинските и реалните мотиви за спирането на ефира, защото в случая става въпрос за обществена медия, а не за частна.

ПРОКУРАТУРАТА РАЗСЛЕДВА

По повод спирането на излъчване на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио на 13.09.2019 г., петък, в часовата зона между 06:00 и 11:00 часа, оповестено в 21.16 ч. на 12.09.2019 г. с обяснение за предварително планирана техническа профилактика, и след получаване на писмо – справка от ДАНС за създадената по този начин опасност за застрашаване на националната сигурност, предвид статута на БНР като стратегически обект, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди незабавно извършване на проверка за причините за това спиране.

БНР, журналисти, протест, излъчване, Силвия Великова

Проверката е възложена на ДАНС, СЕМ и КРС и се извършва под прякото ръководство на зам.-главния прокурор Иван Гешев, който готвят за наследник на поста на Цацаров и срещу чиято кандидатура от няколко дни в София се провеждат протести.

БНР е стратегически обект за националната сигурност по подпомагане и опазване на гражданите, в случай на необходимост от уведомяване и предупреждаване на населението при бедствия, аварии и кризи.

На всеки от тези органи са поставени конкретни задачи, като още в рамките на днешния ден органите на ДАНС е разпоредено снемане на обяснения от генералния директор на БНР.

Междувременно програма „Хоризонт” има нов и.д. директор. Това е досегашният програмен директор на БНР Мартин Минков.

Мартин Минков

Минков е с 40-годишен стаж предимно в БНР, дългогодишен кореспондент на радиото в Скопие, като има и управленски опит – бил е зам.-директор през 1997 г., директор на радио „Експрес” и директор на Радио Бургас. От 2016 г. е програмен директор на БНР.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!