Иван Гешев
На снимката: Иван Гешев

„Благодаря ви за тази оценка. Благодаря и на тези, които са ме подкрепили, както и на тези, които са изпратили становища срещу моята кандидатура. Истината може да бъде установена само при излагането на различни гледни точки. А на тези, които казаха, че ще дадат становище, когато видят резултатите от моята работа, ще кажа, че ще останат разочаровани. Да не си губят времето и да се насочат към други сегменти в своята дейност“.

Това каза единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев по време на днешното изслушване в Комисията за атестиране към ВСС.

Намекът му е към председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и Вероника Имова от съдийската колегия на ВСС, които заявиха при обявяване на единствената кандидатура, че ще коментират номинацията на Гешев едва, когато видят заключението за резултатите от работата му и изслушат концепцията му за развитие на прокуратурата.

Иначе днес, членовете на Комисията за атестиране и конкурси към Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно и без въпроси, коментари или обсъждания, прие доклад, в който се приема, че единственият кандидат за главен прокурор има достатъчно професионален опит и квалификация, за да заеме поста.

Според комисията към ВСС, Гешев има над 23 години юридически стаж. Срещу него няма досъдебни производства и висящи дела. Работата му е оценена като прецизна, отговорна, стриктна, а той се ползва с уважението на колегите си.

Разглеждал е дела с голяма фактическа и правна сложност, а актове, които е постановявал, са оценени като правилни и законосъобразни.

Според Комисията за атестиране и конкурси Гешев е способен на много добра екипна работа и знае как да мотивира останалите прокурори.

Комисията смята още, че показателни за високия професионализъм на Гешев са и добрите доклади на Европейската комисия през последните години, в които се отбелязва работата на Специализираната прокуратура под негово ръководство.

Освен това от комисията подчертават, че има натрупан професионален и управленски опит, както и ясна стратегия за развитието на прокуратурата. „Той познава в дълбочина проблемите, очертал е необходимите законодателни промени, които трябва да бъдат направени, за да се решат някои от тях”.

Общо 68 структури от цялата страна са изразили подкрепата си за Иван Гешев – прокуратури, УНСС, 18 областни дирекции на полицията, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, Държавна агенция „Национална сигурност“ и др. полицейски структури.

Бяха отчетени няколко становища, които са срещу номинацията на Гешев – от Инициатива „Правосъдие за всеки“, Фейсбук общността на българските адвокати (ФОБА) и други.

Заключението бе, че Гешев се ползва с огромно доверие и липсват данни, които поставят под съмнение професионалните му качества и квалификация.

В доклада бяха засегнати и неговите постижения: за 10 години Гешев е постановил 2969 акта по преписки; изготвил е 4218 постановления по досъдебни производства, постановил е 9 акта по международно правно сътрудничество; внесъл е общо 230 акта в съда; взел е участие в 711 съдебни заседания, а по внесени от него обвинителни актове са осъдени 233 лица.

Утре ще бъде изслушан и докладът на Комисията по професионална етика към ВСС и Гешев отново е поканен.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!