Ако Бенямин Нетаняху не спечели изборите в Израел утре, това вероятно ще е краят на неговата политическа кариера. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ арабистът проф. Владимир Чуков.

„Анексията на част от селищата на Йорданската долина, което е много силно послание към избирателите в Кибуците, които традиционно са избиратели на религиозните партии. Левите опоненти на Нетаняху – Бени Ганц и коалицията Бели-Сини имат вероятност да направят нещо по-добро, но вероятността да направят правителство без „Ликуд” е много малка, защото реално политическият аспект е разделен на две части – ляв и десен. Десният, воден от Нетаняху, не можа да направи свое правителство заради противоречията между Либреман и религиозните партии. Либреман е евреи от Молдова, рускоговорящ”, обясни още проф. Чуков.

По думите му Русия е много важен фактор във вътрешната политика на Израел, тъй като в страната живеят над 1,5 млн. рускоговорящи.

„Не случайно тази година Бенямин Нетаняху отиде 3 пъти в Русия, миналата година се срещна с Путин 8 пъти. Тоест, това не е само координация, това е вътрешнополитически дивидент”, добави той.

Според арабиста, вероятно, Нетаняху ще вдигне своята подкрепа с едно-две депутатски места, но ще бъде за сметка на религиозниците.

„Това е извън неговата партия, но е в неговия блок – именно, ухажвайки заселниците на колониите на Западния бряг. Трудно е да се прогнозира, дали ще успее да си набави тези 2-3-4-5 депутата. Сондажите показват, че вероятно той няма да успее да си ги набави, така че Либреман да бъде изключен от коалицията”.

По отношение на решението на Нетаняху да узакони някои селища с евреи по Западния бряг, проф. Чуков каза:

„Според арабите, земята не е инструмент за производство, а е част от суверенитета. Подобен тип инструменти са част от предизборната кампания на израелското правителство, но да се анексира абсолютно всичко – в един момент те трябва да им дадат гражданство и тогава става проблем. Арабите сега ще получат 10-11 мандата, а преди около 15г., имаха 6. Демографският фактор работи в полза на мюсюлманите. Израелското правителство ще бъде много внимателно дали да анексира и кое. Ако са избирателите, част от електоралния блок на израелските партии, това ще продължи, но когато трябва да се анексират територии, населени с араби и мюсюлмани, тогава нещата стават по-тежки, особено, ако тези колонии не са една до друга”.

Цялото интервю с проф. Владимир Чуков може да прочетете утре в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!