Германският автомобилен концерн „Фолксваген“ е съгласен да плати на своите клиенти в Австралия до 127 милиона австралийски долара, което прави почти 79 милиона евро по колективния иск, заведен срещу него заради дизеловия скандал.

Окончателното решение предстои да бъде взето от федералния съд на страната, се посочва в изявление на австралийския клон на концерна.

Груповият иск е свързан с манипулираните данни за съдържанието на вредните вещества в отделяните газове от дизеловите двигатели. Скандалът гръмна през 2015 г. В Австралия той засегна около 100 хиляди автомобила от марките Фолксваген, Ауди и Шкода.

Ако бъде одобрена от съда, компенсацията, която ще получи всеки от собствениците, ще достигне 1400 австралийски долара /870 евро/, изчисляват представителите на „Фолксваген“.

Позицията на концерна е „важна стъпка за осигуряването на справедливостта и възстановяването на правата“ на хиляди австралийски собственици на леки коли, заяви адвокат Джулиън Шлимъл, който представлява интересите на ищците.

Разследването срещу „Фолксваген“ беше започнато от американските власти през септември 2015 г. Германският автомобилен гигант беше принуден да признае, че на няколко милиони продадени коли е било поставено програмно осигуряване, което е манипулирало тестовете за екологични стандарти.

„Дизелгейт“ предизвика масов отказ от колите на „Фолксваген“ в САЩ. Концернът постигна споразумение с американските власти, което му струва над 18 милиарда долара.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!