Силвия Великова
на снимката: Силвия Великова

Тази сутрин, за първи път от създаването си, Българското национално радио преустанови за 5 часа – от 6 до 11 часа. Официалното обяснение беше заради „профилактика“, но работещи в медията съобщиха в социалната мрежа, че нито един журналист не се е съгласил да влезе в студиото на мястото на изненадващо отстранената журналистка, известна със своята критичност към прокуратурата и кандидатът за главен прокурор – Силвия Великова.

Мнозина определиха спирането на излъчването тази сутрин като безпрецедентно. Досега профилактика никога не е правена на всички предаватели едновременно и то в активната част на деня, когато върви основната програма на „Хоризонт“.

И още: БНР е институция, част от системата за национално сигурност и подобно спиране на сигнала на всички предаватели е безпрецедентно.

Комисията за регулиране на съобщенията съобщи, че извършва проверка „на всички факти и обстоятелства по отношение на излъчването на сигнала на БНР“, за резултатите от която ще съобщи след приключването й.

За уволнението на Великова се разбра в четвъртък. Пред медии, журналисти от радиото казали, че след като се е върнала от отпуск тази седмица, почти веднага ѝ било казано, че „трябва да се скрие от ефир“. Тя отказала и така се стигнало до отстраняването й.

Колеги на Великова, не само от БНР, но и от останалите медии, днес се събраха пред сградата на радиото, за да протестират срещу вчерашното решение на ръководството на медията да свали от ефир дългогодишният водещ на сутрешния блок. Отстраняването й предизвика декларация от името на работещите в БНР, подписана от над 100 души, които настояха тя да бъде върната.

В края на вчерашния ден – след декларация на работещите в радиото, позиция на Асоциацията на европейските журналисти в България и поредица от остри реакции в социалните мрежи, изненадващо решението беше отменено.

Великова остава водещ и ще продължи да отразява и съдебния ресор, но в него ще има и втори човек, „който да осигурява плурализма в него”.

Журналистката написа в социалните мрежи снощи:

„Около осем часа тази вечер получих обаждане от генералния директор на БНР, който ме уведоми, че съм върната в съдебния ресор, но ще има втори човек, който да осигурява плурализма в него!!!. От следващата седмица ще водя отново сутрешния блок“.

Междувременно изпълняващият длъжността директор на програма „Хоризонт“ Николай Кръстев обяви, че тази сутрин е подал оставка от длъжността само ден след като беше назначен на нея.

Причината е вълната от недоволство след решението за сваляне от ефир на Великова.

„Решението ми е морален акт, защото смятам, че човек трябва да носи отговорност за делата си”, каза Николай Кръстев.

Той уточни, че се чувства отговорен заради недоумението в радиото и в гилдията като цяло, което неговото действие е предизвикало.

Кръстев отрече да му е оказван натиск и пое изцяло отговорността за взетото решение за Великова.

Кръстев обясни действията си с липсата на административен опит, като уточни, че изненадващо е поел поста директор на програмата. Той неколкократно нарече случилото се „лична грешка“ и подчерта, че не му е въздействано.

В сагата с Великова се намеси днес и премиерът Бойко Борисов. Той се разграничи от скандала.

„Главанаци, главанаци е точната дума. Имам чувството, че го правят нарочно“.

Така премиерът Бойко Борисов коментира отстраняването от ефир на Силвия Великова, чийто ресор е съдебната система.

Министър-председателят обяви, че се е обадил на Великова, след като научил за отстраняването й. По думите му, двамата се познавали лично още от времето, когато Борисов бил главен секретар на МВР, а Великова отразявала работата на ведомството. От тогава двамата се поздравявали по телефона за празници и поддържали нормални човешки отношения.

„Като чух за тази глупост, й се обадих да потвърди. Не го познавам директора на БНР, не съм го и виждал. Помолих да му предадат, защото изпълнителната власт дава парите, но не се меси, но съм и председател на партия, чиято парламентарна група е гласувала за неговия избор, и ако не оправи това безобразие, ще отида в парламента и ще накарам парламентарната група да му иска оставката“, каза Борисов видимо възмутен.

Главният прокурор Сотир Цацаров също се намеси. Той разпореди незабавно извършване на проверка за причините за спирането на излъчването на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио тази сутрин. Срокът за завършването й е три дни.

Проверката на прокуратурата започва, след като справка от Държавна агенция „Национална сигурност“ информира, че така е създадена опасност за застрашаване на националната сигурност предвид статута на БНР като стратегически обект.

Припомняме, че БНР е с ново ръководство от края на юли, когато регулаторът одобри състава му.

Светослав Костов получи 3 гласа, а Митко Димитров – 2. За Костов гласуваха Бетина Жотева, Розита Еленова и София Владимирова.

Остават много въпроси за отговори пред обществото, след като премиерът заяви официало, че е приятелски настроен към Силвия Великова и уважава работата й. Любопитно е да се разбере коя е тази сила, която създаде кризата в радиото и доведе до първото спиране на националното радио от 80 години насам. Кой ли е този човек? Вероятността прокуратурата и ДАНС да кажат на обществото изглежда нищожна, но очевидно виновникът не е служебно поелият вината шеф на „Хоризонт”, а е някой, стоящ далеч по-нависоко от него и вероятно намиращ се извън националното радио.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!