Китай реши да изключи соята и свинското месо от списъка с американски селскостопански стоки, митата върху които ще бъдат повишени, съобщава агенция „Синхуа“. Китайската страна ще подкрепи предприятията, които купуват от САЩ съответната продукция при спазване на основните пазарни принципи и правилата на Световната търговска организация.

В началото на седмицата Държавният съвет на Китай публикува два списъка с американските стоки, които ще бъдат освободени от допълнителни вносни мита за периода 17.09.2019 г. – 16.09.2020 г. В първия от тях са вписани 12 вида стоки, между които люцерново семе на прах, фуражно рибено брашно, смазочно масло и грес. Във втория списък фигурират четири стоки, между които суроватка за фураж и кофражно масло.

Световната общественост е приковала вниманието си върху разгорялата се търговска война между САЩ и Китай. Американският президент Доналд Тръмп смята, че Китай няма друг избор, освен да се договори с Вашингтон по търговските въпроси. Той твърди, че Пекин иска да постигнат сделка колкото е възможно по-скоро, тъй като китайската икономика ще претърпи големи загуби. Американската икономика, напротив, само ще спечели от това.

Очаква се нов кръг от търговско икономическите преговори да се проведе през октомври във Вашингтон. Последният кръг преговори се състоя на 31 юли в Шанхай, където страните не успяха да постигнат споразумение, а търговското противопоставяне се задълбочи.

Новите взаимни мита на САЩ и Китай влязоха в сила от 1 септември. САЩ повиши митата за поредна група стоки от Китай в обем от 300 милиарда долара. На свой ред, Пекин също повиши митата, като изрази пред Вашингтон протест и инициира преговори в Световната търговска организация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!