Иван Ченчев е роден на 5 август 1976 г. в София.
Журналист, репортер, редактор, автор на публикации, коментари в много печатни и електронни издания. Дълго време е бил директор на прессслужбата на ЦСКА.
Ченчев е депутат в 44-то Народно събрание от листата на БСП. Член на комисията по култура в парламента.

 

Защо твърдите, че министерството на културата е използвало неправомерно средствата за Венецианското биенале?

Ние не твърдим, че се използват неправомерно, но при всички случаи има непрозрачност. И ние искаме да установим, как е възможно според наши числа, чаши, които струват 56 лева, да са разписани като документи струващи 50 хил. лева, транспортът 50 хил. лева? Чашите са 80 на брой. Доколкото знам, някъде на последните етажи е била тази зала, в която е трябвало да представим този проект със стъклените чаши. Защо това е така? Какви са разходваните пари за наеми всъщност?

Чухме от министър Банов едно число, че 17 хил.души са били посетили изложбата. Нашето число е под 5000 души. Въобще има несъответствия, които трябва да бъдат изяснени в името на самите нас, защото парите са платени от българските данъкоплатци, нищо повече, но и нищо по-малко. Просто търсим истината, защото стана ясно, че България е участвали и преди, но министърът не отговори с какви пари. Срещу каква сума е участвала, защото през 2007 година е участвала без пари.

По-късно през 2011 година е осигурено помещение срещу минимална сума. Кое наложи половин милион лева на българските данъкоплатци да отиват за това мероприятие?

Мислите ли че е практика в Министерството на културата, средства да се използват за разходка на чиновници вместо за култура?

Мисля, че всеки такъв разход във всяко министерство, трябва да бъде прозрачен. Това е. Защото не делим министерствата в един или друг сектор, а просто считаме, че тези министри през парламентарен контрол дължат обяснение на българите, как разходват своите бюджети. Виждаме, че дори Министерски съвет не дава такова обяснение. Ще ви припомня, че тук гласуваме всяка година ноември месец закон за държавния бюджет, в различните сектори перо по перо. И това нещо, когато има един излишък, трябва да се връщат тези пари тук в парламента и пак пред хората, пред всички, пред целия български народ, да стане ясно за какво спорят народните представители и къде искат да отидат парите от този излишък. Това обаче не се случва и дори в Министерски съвет няма прозрачност къде отиват парите.

Какво имам в предвид? Ако даваме да кажем 8 млн. лева за надзирателите, допълнително, през постановление на Министерски съвет. По каква схема ги даваме? Как се раздават те надолу? Някой обяснява ли го това на хората? Или пък станалото вече модерно за премиера раздаване на пари от прозореца на джипа. Нали, това са неща, които българският данъкоплатец трябва да знае.

Министерството на културата помогна ли на Пловдив за европейска столица на културата или по-скоро пречеше?

Помните какъв дебат имаше за сцената за откриването на това мероприятие, колко пари бяха дадени там. Кметът на града, който предизвика възмущението на своите съграждани поради факта, че преди това Пловдив в централната си част беше изцяло затворен.

Така или иначе има неща, които са непрозрачни, а работата на всички нас тук е да установяваме защо са непрозрачни и къде са отишли тези пари, за да може българският гражданин да разбере за какво плаща своите данъци. И аз ви казвам. При такъв модел на управление, не само биеналето, не само това къде дадено министерство насочва парите. Цялостно този модел ни доведе до тук, ние за всяка сума да питаме имали нещо нередно, защото винаги изскача по някой скандал. На всичкото отгоре, освен скандалите като такива и то по отношение на финансовата част, ние имаме и гаф след гаф. Значи тук говорим и за експертност на хората, които работят в министерствата и тн.

И виждате, че досега в три правителства на досегашния премиер, много хора бяха пожертвани напускайки постовете си или бяха прикривани. Но така или иначе, оставка или отстраняването на някой не означава, че той е поел отговорност. Защото къде отива после тази отговорност. Както стана впрочем и с апартаментите. Хората си отиват, но апартаментите им си остават.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!