Атанас Атанасов, НФК

По време на видеоконферентна среща, инициирана от министъра на културата Атанас Атанасов с членове на УС на Национален фонд „Култура“, министърът отправи апел за колективна оставка на Управителния съвет с цел поставяне на ново начало на работата на Фонда. Това съобщават от Министерството.

Още в началото на срещата стана ясно, че няколко часа по-рано до министъра са  изпратени две заявления за напускане – от д-р Мирена Станева, изпълнителен директор на Национален фонд „Култура“, и от д-р Нели Стоева, главен асистент в Катедра „История и теория на културата” на Софийски университет „Св. Климент Охридски” и член на Управителния съвет. И двете оставки са придружени с професионално обосновани аргументи и бяха приети от министър Атанасов, като той изрази благодарност за отдадената работа във Фонд „Култура“ през последните няколко месеца.

Основен аргумент за искането на оставките на УС на Национален фонд „Култура“ бяха натрупаните негативи, които не могат да бъдат пренебрегвани. Министър Атанасов подчерта неколкократно, че осъзнава персоналната отговорност, която носи за избора на членовете на Съвета, но и, че при условията, в които в момента се налага вземането на решения, водещ става компромисът.

„Моят апел за доброволна оставка на всеки от членовете на Управителния съвет на Национален фонд „Култура“ е убеждението, че виждам това като единствен достоен и честен начин да опитаме да върнем доверието към работата във Фонда – не само публично, но и сред всички хора на изкуството, които разчитат на неговата подкрепа, за да реализират проектите си.“, сподели министър Атанасов.

„Напълно осъзнавам, че причината за съмненията за безпринципно разпределение на средства, прокарването на лични пристрастия, както и липсата на мотиви за вземането на конкретни решения, не са адресирани само към настоящия състав на Управителния съвет. Както споделих и на срещата, смятам, че една такава колективна саможертва си заслужава в името на отговорността, която предстои за Фонда към всички, ангажирани в сферата на културата.“

Напълно съгласен с всички, изложени от министър Атанасов аргументи, беше и проф. Христо Йоцов, барабанист, аранжор и композитор. Последваха оставките и на Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели, Георги Керезов, представител на Министерство на финансите и Теодора Дачева, заместник-изпълнителен директор на Национално сдружение на общините в България.

Категоричен отказ да подадат оставки беше деклариран от Велико Маринчевски, асистент, д-р в Националната художествена академия, Цанко Василев, културен мениджър с над 20-годишен опит в областта на съвременните изкуства и култура и Елена Николова, представител на Министерство на културата.

Решенията на г-жа Ирина Гъркова, заемала последователно длъжностите „съветник по духовност и култура” и „секретар по духовност и култура” в Администрацията на президента и Силвия Чолева, писател, издател и журналист, ще бъдат изпратени допълнително в писмен вид.

Работата в администрацията на Национален фонд „Култура“ продължава усилено, а съвсем скоро ще бъдат обявени и механизмите за избор на нови членове на Управителния съвет, като д-р Мирена Станева ще продължи да изпълнява длъжността на изпълнителен директор до провеждането на процедура по избор.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук