пари, долари

Членовете на Европейския парламент (ЕП) одобриха решението на Съвета на ЕС да предостави на Украйна нов пакет за макрофинансова помощ в размер на 1,2 млрд. евро. Гласуването беше обявено на заседание на законодателния орган в Страсбург. 

„Съюзът ще предостави макроикономическа помощ в размер до 1,2 млрд. евро, които ще бъдат на разположение за подпомагане на макроикономическата стабилизация и програмата за цялостни реформи в Украйна“, се казва в документа, приет от депутатите.

Отбелязва се, че „тази помощ ще бъде предоставена под формата на заеми“ и „ще послужи за покриване на платежния баланс на Украйна, както е отбелязано в програмата на Международния валутен фонд“. След като решението на ЕП бъде одобрено, парите ще бъдат преведени на Киев на два транша от 600 млн. евро за 12 месеца.

В документа се отбелязва още, че „предварително условие за макрофинансовата помощ на Съюза е ефективното прилагане от страна на Украйна на демократични механизми, включително многопартийна парламентарна система, както и гаранции за зачитане на правата на човека“.

Опасностите, породени от настоящото геополитическо напрежение, и опасенията за ситуацията по границата с Русия нарастват непрекъснато от средата на ноември. Те сериозно засегнаха доверието на инвеститорите, за което свидетелстват постоянното изтичане на капитали и намаляването на официалните валутни резерви“, се казва в решението.

„Отслабването на гривната (украинската валута), въпреки интервенциите на Националната банка на Украйна, и фактическата загуба на достъп на правителството до капиталовите пазари натежаха върху макроикономическите перспективи“, подчертават авторите на документа.

Финансова помощ от САЩ

САЩ предлагат да предоставят на Украйна гаранции за държавния дълг на стойност до 1 млрд. долара в подкрепа на реформите в страната, съобщава „Ройтерс“.

„Това предложение, в съчетание със силни партньорства между Украйна, Международния валутен фонд и други международни финансови институции, Г-7 и други доставчици на двустранна помощ, ще укрепи способността на Украйна да гарантира икономическа стабилност, растеж и просперитет на хората в лицето на дестабилизиращите действия на Русия“, се посочва в изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Според него Вашингтон и съюзниците му през последните години са оказали помощ на Украйна за защита на нейната икономика в лицето на руския натиск.

Той припомня, че от 2014 до 2016 г. САЩ три пъти са предоставили на Украйна 1 милиард долара гаранции по суверенни заеми.

Държавният секретар на САЩ е на мнение, че това е изиграло жизненоважна роля в подпомагането на Украйна за успешно стабилизиране на икономиката и за изпълнение на „смел дневен ред за реформи“.

В изявлението се посочва и че американската експортно-импортна банка (Ексимбанк) „възнамерява да отпусне до 3 милиарда долара за улесняване на придобиването на американски стоки и услуги за проекти в Украйна„.

Ексимбанк на САЩ е специализирана агенция на американското правителство, която предоставя подкрепа на националния бизнес при навлизането на чужди пазари.

Канада също предложи финансова подкрепа на Украйна и по-точно заем от 500 милиона канадски долара (393 милиона щатски долара) и смъртоносно оръжие и боеприпаси за 7,8 милиона канадски долара (6,1 щатски долара).

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук