Алексей Навални

Нов процес срещу затворения критик на Кремъл Алексей Навални започна във вторник в наказателната колония край Москва, където той е задържан. Възможно е той да доведе до удължаване на затвора му с повече от десетилетие.

Кадри от охранителна камера показаха Навални в затворническа униформа на изслушването. На него се вижда и как прегръща съпругата си Юлия Навалная, докато охранители стоят от двете им страни.

Навални

Навални, който прекара една година зад решетките, след като оцеля след атака с отрова, за която обвинява Кремъл, е обвинен в нови обвинения в измама.
В момента той излежава присъда от две години и половина, но новите обвинения може да удължат времето му зад решетките значително.

Изслушването в Лефортовския окръжен съд на Москва се провежда в затвора с максимална сигурност, където той е задържан в Покров, на около 100 километра източно от Москва.

Новото дело за измама срещу Навални беше образувано през декември 2020 г., докато 45-годишният мъж се възстановяваше в Германия, след като оцеля на косъм от отравяне с нервнопаралитичен агент.

Следователите обвиняват Навални, че е откраднал за лична употреба над 4,7 милиона долара дарения, дадени на неговите политически организации. Обвиненията предвиждат максимално наказание от 10 години затвор.

„Amnesty International“описа изслушването като „фалшив процес, на който присъстват пазачи в затвора, а не медии“.

„Очевидно е, че руските власти възнамеряват да гарантират, че Навални няма да напусне затвора скоро“, се казва в изявление в понеделник.

Началото на процеса идва по време на седмица на интензивни преговори между Русия и Запада относно Украйна.

Говорителят на Навални Кира Ярмиш написа в Twitter, че би й било трудно да гледа процеса. В социалната мрежа тя обясни, че защитата на Навални обжалва назначаването на извънсъдебно заседание пред Московския градски съд. Молят срещата да се отложи и да се проведе на мястото, където е извършено престъплението.

Мария Певчих, друг ключов съюзник на Навални, предположи, че процесът е „нарочно планиран да съвпадне с най-напрегнатата седмица от украинската криза“.

„Те планират да удължат присъдата му с още 15 години, докато всички се разсейват с нещо по-голямо“, каза тя в Twitter.

Навални също е заплашен от до шест месеца затвор за неуважение към съда по време на едно от изслушванията му миналата година, когато беше хвърлен в затвора по стари обвинения в измама.

Отравянето и арестът на Навални предизвикаха широко осъждане в чужбина, както и санкции от западните столици.

След ареста му политическите организации на Навални в цялата страна бяха обявени за „екстремистки“ и затворени, докато много ключови помощници избягаха от Русия, страхувайки се от съдебно преследване.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук