Изложбата „Другите българки“, която трябва да бъде открита на празникът на жената – 8-ми март, провокира негативни отзиви от не е една организация и сдружение. Причината – на нея ще бъдат показани транс жени, позиращи върху картини на Владимир Димитров Майстора. Още по-нелепо е, че изложбата е спонсорирана от държавата, чрез национален фонд „Култура“.

Ето какво написаха от сдружение „Зограф“:

„След гаврата с Владимир Димитров – Майстора да не се учудваме, ако Национален фонд „Култура“ реши да подкрепи и финансира и проекти, осмиващи творчеството на Иван Мърквичка, Антон Митов, Ярослав Вешин, Николай Павлович, Никола Петров, Златю Бояджиев или Цанко Лавренов. Вместо да се засрамят и да си посипят главата с пепел след огромния си гаф с отпускането на държавно финансиране в размер на 10 000 лева за представянето на фотографски интерпретации по прочути картини на Владимир Димитров – Майстора от транссексуални модели, чиновниците в НФ „Култура“ имат нахалството да претендират за по-високи заплати и бонуси“, възмущават се от сдружение „Зограф“.

От сдружението определят като безочие официалната позиция на Национален фонд „Култура“ по повод скандала.

Според НФК „проектът е оценен високо от експертната комисия и напълно отговаря на целите и приоритетите на програмата“, както и че щял да допринесе за „създаване на предпоставки за позитивна промяна в нагласите и ангажираността на обществото по различни социални казуси“, а също така и за „генериране на енергия и желание за положителна социална промяна чрез изкуство, което засяга и адресира обществено значими социални теми“.

От сдружението настояват спешно да бъде избран и Обществен съвет към Национален фонд „Култура“, участниците в който ще направят необходимото парите на данъкоплатците да не бъдат разхищавани за финансиране на скандални изяви от типа на проекта „Другите българки“.

„Окарикатуряването на творчеството на Владимир Димитров – Майстора с предстоящата фотоизложба с автор Михаил Вучков само по себе си не е само откровен кич, но е и грубо нарушение на Закона за авторското право и сродните му права, който осигурява закрила на художествените произведения, така че очакваме адекватна и бърза реакция по казуса и от Министерство на културата“, заявяват от „Зограф“.

Ако такава логична реакция обаче не последва, не бива да се учудваме, ако на някоя от следващите си сесии Национален фонд „Култура“ реши единодушно да подкрепи и финансира с публични средства проекти, осмиващи и творчеството на знакови фигури в българското изобразително изкуство от ранга на Иван Мърквичка, Антон Митов, Ярослав Вешин, Николай Павлович, Никола Петров, Златю Бояджиев или Цанко Лавренов, заключават от гражданското сдружение.

„РОД ИНТЕРНЕШЪНЪЛ” също изразява най-решителното си несъгласие

„Припомняме непреходните, по своему уникални, заслуги на Владимир Димитров – Майстора в българската живопис. Неговите женски образи, с които предава излъчването на момичето в прехода между дете, девойка, жена и баба, са еманация на огромния талант на българския народ да пресъздава източника на живота и мирозданието. С неподражаемо художествено майсторство са предадени светостта на майчинството, възхищението и преклонението към българската жена, чиято физическа красота се съизмерва единствено с висотата на морала и ценностите ѝ . За нас, проектът “Другите българки” е местна, доморасла и не много иновативна проява на десакрализация на духовната традиция на „уморените общества“, проява на претенциозния, но безсъдържателен пост-модернизъм и пост-истината в сферата на изкуството“, пишат те.

Писмото им е изпратено до НС, Министерски съвет, Министерството на културата, както и до медиите.

Те припомнят, че Владимир Димитров – Майсторът е известен както с женските портрети от българското село, така и с мъжките портрети и фигури на българския войник и офицер от началото на 20 век.

„Ироничното експериментиране с творбите на такъв художник само по себе си е посегателство над родолюбието и самоуважението на българското общество“, пишат още те.

По думите им реакцията на обществото срещу „Другите българки“ е еднозначно негативна, с изключение на себеподобните на автора.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук