Владимир Чуков
на снимката: арабистът проф. Владимир Чуков

За трети път в своята история САЩ разблокират своя стратегически резерв на нефт. Същото направи и Саудитска Арабия. Това коментира в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ арабистът проф. Владимир Чуков по повод нападенията с ракети срещу петролни рафинерии в Саудитска Арабия.

„Да, наистина скочиха цените, но се предполага, че те трябва да се нормализират в рамките на няколко седмици. Трудно е да се каже или прогнозира, но така или иначе Саудитска Арабия ще трябва да положи огромни усилия. Това е нефтената помпичка на света. Техният национален фондов индекс падна с 3%, което е удар срещу цялата държава и икономика”.

Според него, малко е вероятно САЩ ще смекчат санкциите срещу Иран и ще започнат да внасят ирански нефт, за да попълнят загубите от Саудитска Арабия.

„Тези около 5%, които се загубиха от суровия нефт на световните борси, вероятно ще насочи потенциалните купувачи към Иран, а не към Саудитска Арабия. Тоест, това е сблъсък на икономически интереси”.

И добави:

„Цените скочиха между 10-15%, така че, това е един аспект, който определено е търсен и желан от режима. Изстрелвайки тези ракети, те (иранците-бел.ред.) търсят както политически, дипломатически натиск върху европейците, но и икономически ползи. Това е част от инструментариума на външната политика на този режим”

Цялото интервю с проф. Владимир Чуков може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!