Ксавие Бетел
на снимката: премиерът на Люксембург Ксавие Бетел

Знамената на Великобритания, Люксембург и ЕС се развяха в този топъл слънчев следобед над калдъръмения двор през кабинета на премиера на Люксембург.

Журналистите бяха подредени в полукръг, камерите бяха разположени отпред, готови за пресконференция след разговорите за Брекзит.

Но премиерът на Великобритания Борис Джонсън и колегата му от Люксембург Ксавие Бетел не чуха журналистическите въпроси, които бяха заглушени от масов протест зад сградата, на който хората скандираха „Кажете истината, спрете преврата”.

Бетел съпроводи Джонсън до изхода видимо развълнуван.

Тогава той отговори на журналистическите въпроси, сочейки към празния стол и невидимия г-н Джонсън.

„Не можете да държите бъдещето на хората за заложник заради политическите печалби на партията ви”, каза Бетел. „Вашият народ, нашият народ разчитат на Вас. Но часовникът тиктата, използвайте времето си мъдро”.

Това беше поредната сцена от странния политически театър, в който станахме свидетели на непрекъснати и безрезултатни преговори за Брекзит. В спектакъла се включи и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Джонсън заяви, че може и да разполага с приемлива алтернатива на сделката за Брекзит, която предшественикът му Тереза Мей договори с блока. Но европейските служители смятат, че той не предлага нищо ново и срещите му в понеделник са били както досега – безрезултатни.

„За момента няма конкретни предложения на масата и аз няма да се съглася с някакви идеи”, каза Бетел.

По време на пресконференцията, дипломати заявиха, че Джонсън е бил „изгонен” заради протестиращите отвън. Молбата му за провеждане на брифинга на закрито също беше отхвърлена от официалните лица на Люксембург, които казаха, че нямат на разположение помещение, в което да съберат толкова много журналисти.

Джонсън сякаш се разсърди и отказа да присъства на пресконференцията. Но по-късно даде изявление за британските медии в резиденцията на посланика на Великобритания, настоявайки, че споразумение по условията за напускането все още е възможно преди срещата на лидерите на ЕС на 17 и 18 октомври.

Джонсън отново повтори, че предпочита да извади Великобритания от Европейския съюз без споразумение, отколкото да използва сделката, изготвена от Мей.

По-специално той се опитва да предоговори т.нар. „бекстоп”, целят да предотврати твърда граница между Република Ирландия, която е член на ЕС, и Северна Ирландия, която е част от Великобритания.

Ако между двете държави няма граница, това означава, че стоките ще продължат свободно да преминават, както и че Великобритания ще бъде „заключена” в ЕС за неопределено време – нещо, което поддръжниците на Брекзит не могат да понесат.

Правителството на британския премиер състави план за запазване на границата за някои неща – предимно селскостопански продукти, а преговарящите от Блока сигнализираха, че са отворени за нови идеи. Представителите на ЕС казват, че британците все още не са предложили нищо ново.

Едно от предложенията, които Блокът би могъл да приеме е да се поставят части от икономиката на Северна Ирландия към зоната „цяла Ирландия”. Това вероятно би подчинило Северна Ирландия на правилата и стандартите на Европейския съюз, дори и да остане част от Обединеното кралство, като същевременно запази отворената граница.

Това беше отхвърлено от Тереза Мей, която каза, че ще превърне Северна Ирландия фактически в част от Европейския съюз и неговата зона за свободна търговия, като ефективно ще разединява Обединеното кралство.

Публично г-н Джонсън каза, че макар сделката да е желателна, той по-скоро би легнал „мъртъв в канавката”, отколкото да има друго удължаване на крайния срок за напускане, който сега е 31 октомври.

Парламентът обаче прие закон миналата седмица, според който, ако няма сделка до 19 октомври, да се търси ново удължаване.

За Европейския съюз безрезултатният Брекзит се разглежда като катастрофа, бедствен сценарий, който може да причини сериозни щети и да струва милиарди.

За Великобритания, Брекзит без сделка най-вероятно ще създаде много повече проблеми. Самото правителство предупреди, че може да се стигне до недостиг на храна и лекарства, проблеми с производството и дори до граждански протести.

От Великобритания идват смесени сигнали. Преди срещите в понеделник, британски дипломат заяви, че е постигнат напредък, но Джонсън не потвърди тези твърдения. Според него за Великобритания ще е най-добре, ако напусне ЕС на 31 октомври без сделка.

В неделя, Джонсън заяви, че ще пренебрегне парламента и ще откаже удължаване на срока, ако няма споразумение. Той сравни страната си с героя от комиксите Хълк, който става голям и зелен, когато се ядоса.

„Колкото по-ядосан става Хълк, толкова по-силен става”, каза Джонсън пред британския вестник The Mail.

„Хълк винаги се измъква, колкото и да е сложна ситуацията. Същото е и в нашата страна. Ще излезем на 31 октомври.”

Коментарите на Джонсън бързо бяха опровергани от Марк Ръфало, който играе Хълк в поредицата филми.

„Борис Джонсън забравя, че Хълк се бори само за доброто на хората. Ядосаните и силните също могат да бъдат разрушители и да причинят много щети. Хълк работи най-добре, когато е в унисон с екипа си, не когато е сам.”

Коментарите на г-н Джонсън бяха бързо опровергани от, между другото, Марк Руфало, актьорът, който играе Хълк в серия от филми в продължение на десетилетие.

В понеделник, Даунинг Стрийт настоя, че правителството ще спазва закона, приет от Парламента за удължаване на срока, но също така и че ще напусне Европейския съюз на 31 октомври. Как могат да се съгласуват тези противоречиви позиции, не беше обяснено.

„Това няма да се случи в Люксембург“, каза Бетел и застана до празния стол.

Протестиращите се развеселиха.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!