Бетина Жотева, Розита Еленова и София Владимирова
на снимката: Бетина Жотева, Розита Еленова и София Владимирова

Миналият петък станахме свидетели на безпрецедентното спиране на излъчването на Българското национално радио за цели 5 часа. Като официална причина, директорът на БНР Светослав Костов посочи проблем с оптичния кабел. Прокуратурата пък смята, че директорът на техническата експлоатация трябва да понесе отговорността. Неофициално обаче се знае, че причината за спирането на излъчването на БНР, което е обект със значение за националната сигурност, е уволнението на журналистката Силвия Великова, известна със своята критична позиция спрямо прокуратурата и единствената кандидатура за главен прокурор на Иван Гешев.

За уволнението на Великова се разбра в четвъртък. Нейни колеги излязоха на протест в петък пред сградата на БНР и обясниха, че никой от тях не е пожелал да поеме предаването на Великова, което се излъчва между 6 и 11 часа всяка сутрин – часовете, в които на 13 септември и БНР не предаваше нищо.

Случаят с Великова все повече се заплита. Все по-често се появяват и призиви за оставката на директора на БНР Светослав Костов, който пое този пост преди няколко месеца.

Според Закона за радиото и телевизията, директорите на Българската национална телевизия и на Българското национално радио се избират от петимата членове на Съвета за електронни медии.

На 26 юни за кандидатурата на Светослав Костов за ръководител на БНР гласуваха Бетина Жотева, Розита Еленова и София Владимирова. Интересен е фактът, че точно тези три жени, пак по неясни критерии, избраха и директорът на БНТ.

Прави впечатление, че най-яростните нападки към шефа на БНР идват точно от „трите каки” от СЕМ, които го избраха – председателят София Владимирова, Бетина Жотева и Розита Еленова.

При изслушването на Костов пред СЕМ на 16 септември, той беше многократно питан за причините:

Членовете на СЕМ опитаха да стигнат до отговор чрез тактиката един и същ въпрос да се задава многократно в различна форма.

И това не успя да пробие защитата на бившия спортен журналист. Костов така и не отговори на въпроса „Кой спря радиото“.

По време на изслушването все пак стана ясно, че били спирани не предаватели, както се разбра от обясненията миналата седмица, а сигналът от БНР към предавателите.

Костов обясни това с технически проблем с оптичен кабел. Бетина Жотева обаче подчерта, че има три начина за препращане на сигнал към Телевизионната кула в София, а оттам към предавателите. Тя попита защо не е ползван резервен вариант.

„Освен оптичния кабел, има и друг, а третият вариант е радиорелейна връзка. И трите ли не работеха“, каза тя и попита как така не е работела само програма „Хоризонт“, а програма „Христо Ботев“ е работела, при положение, че всички програми се предават по един кабел.

Костов отново отговори, че не е инженер и не може да даде по-конкретен отговор.

„Искахме информация, но не ни се даде, ние бяхме проактивната страна, беше обявена профилактика, сега разбирам, че не е профилкатика, а проблем с оптичния кабел“, каза София Владимирова.

Генералният директор обясни, че не вижда „голяма“ драма със станалото в радиото миналата седмица.

„Бих искала да ви върна в реалността. Страхувам се, че неглижирате този наш разговор. Вашето експозе беше изключително кратко и семпло. Нарушихте комуникацията със СЕМ, КРС и служителите на поверената ви обществена медия. Аз съм гласувала за вас, така както и за предходния генерален директор. Искала съм неговата оставка точно заради влошената работна среда. Ние нямаме яснота какво се случва с „Хоризонт“. Ние не трябва да се информираме от публикации. Не ви задавам въпрос, а изисквам да знам какво се е случило“, каза Розита Еленова.

Днес Бетина Жотева, Розита Еленова и София Владимирова също бяха най-критични към генералния директор на БНР.

В становището на СЕМ след днешната среща пише:

„Генералният директор на БНР г-н Костов потвърди, че всъщност не е извършвана профилактика на самите предаватели (както първоначално е информирал Съвета), а се е наложило прекъсване на сигнала поради проблеми в оптичната връзка между БНР и предавателите. На отправените от членовете на СЕМ въпроси генералният директор не можа да даде категоричен отговор за причините, довели до спиране излъчването на програмата и до невъзможността своевременно да се осигури друг технически начин за нейното разпространение”.

Интересно е защо, ако директорът на БНР е толкова безпомощен и некомпетентен, „трите каки” от СЕМ така единодушно го избраха. Дали някой им каза и ги заплаши, че и техните деца ще гладуват, както очевидно и той е бил заплашван, или просто са също толкова некомпетентни като него?

Интересно е също, че никой от колегите в БНР и изобщо от журналистическата колегия не иска и оставката на тримата членове на СЕМ – Бетина Жотева, Розита Еленова и София Владимирова, понеже те са поне толкова виновни, колкото е виновен и генералният директор на БНР.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!