Днес в разтърсваща изповед пред СЕМ дългогодишната журналистка, която беше отстранена миналата седмица, Силвия Великова разказа, че преди дни директорът на БНР Светослав Костов я е извикал на неформална среща в Борисовата градина.

По думите й разговорът бил приятелски, заради дългогодишното им близко познанство, Костов обяснил, че има много голям натиск водещата да бъде свалена от ефира.

Директорът Костов казал, че са му се обадили четирима души, но отказал да назове имена.

Великова цитира думите на Костов: „Казаха ми, че децата ми ще останат гладни, че няма да си намеря работа“.

Журналистката уточни, че предложила на директора медията да обяви публично за натиска, но той отказал с аргумента, че няма доказателства.

„В този разговор той ту казваше, че ще си подаде оставката, ту че ще ме свали“, разказа Великова. Тя уточни, че в следващите дни Светослав Костов е отрекъл да имало среща между двамата, но колеги от радиото са видели двамата да разговарят в Борисовата градина.

Великова добави, че предложила на директора на БНР да се обадят на премиера Бойко Борисов, за да го информират, но Костов отказал.

Великова допълни, че в телефонния им разговор след свалянето й от ефир Бойко Борисов звучал възмутен от случилото се с нея и изрично заявил, че той и партията му нямат нищо общо с него.

Срещата със СЕМ беше поискана от журналистите на БНР, след като се заговори открито, че върху ръководството на обществената медия е оказват натиск.

„Потресени сме от случилото се в БНР, от разминаванията в обясненията на генералния директор и вече подалия оставка и.д. шеф на „Хоризонт“ Николай Кръстев за свалянето на Силвия Великова и за спирането на сигнала на радиото”. Това заяви зам.-председателят на редколегията Николай Петров.

По думите му журналистите се интересуват дали СЕМ ще търси отговори от ръководството на БНР за разкритията за натиск, изнесени от зам.-главния редактор на „Хоризонт” в оставка Даниела Късовска и от пенсионирания неочаквано миналата седмица дотогавашен шеф на програмата Ивайло Савов.

Вчера в интервю Късовска заяви в няколко интервюта, че над директора на програма „Хоризонт“ Ивайло Савов, е оказван натиск лично от генералния директор на БНР за свалянето на дългогодишната журналистка Силвия Великова, известна с критичния си тон към прокуратурата и кандидатът за главен прокурор Иван Гешев.

След днешното заседание на СЕМ стана ясно, че медийният регулатор може да глоби БНР общо с 27 хиляди лева заради неоправданото спиране на излъчването на програма „Хоризонт“ миналия петък. Според членове на съвета, на този етап за предсрочно прекратяване на мандата  на генералния директор не става дума, защото Светослав Костов не е имал нарушения.

СЕМ ще сезира прокуратурата заради упражнения натиск в общественото радио. Съветът премести за следващия петък заседанието, на което ще вземе решение относно санкциите за Костов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!