Лаура Кьовеши
на снимката: Лаура Кьовеши

Съветът на Европейския съюз подкрепи единственият кандидат за първи европейски главен прокурор Лаура Кьовеши.

Подкрепата бе дадена на ниво посланици на страните от ЕС и се очаква окончателното одобрение от европейските лидери, което се смята за формалност.

От 22-ма имащи право на глас 17 подкрепиха румънката Кьовеши. В създаването на институцията не участват всички европейски държави.

Румънският посланик в ЕС Луминита Одобеску гласува „против“ Кьовеши след получени инструкции от румънския премиер Виорика Данчила.

Още през юли Франция обяви, че подкрепя кандидатурата на Кьовеши за главен прокурор. Преди това Париж подкрепяше френския кандидат за поста Жан-Франсоа Бонер.

Първоначално Съветът на ЕС подкрепи кандидатурата на Бонер, въпреки че мнението на експертната комисия по избора бе в полза на Кьовеши.

Европейският парламент обаче подкрепи румънката и двете институции трябваше да влязат в преговори. Дадената през юли подкрепа на Франция за Кьовеши „развърза възела”.

В своята страна, Лаура Кьовеши е изправена пред сериозни проблеми. Срещу нея беше образувано разследване за злоупотреба със служебно положение. Тя дори бе извикана на разпит в деня, в който трябваше да бъде изслушана в Брюксел за европейската прокуратура. След това делото бе прекратено.

Европейската прокуратура ще действа на територията на 22 страни членки на ЕС, които подкрепиха създаването й. Сред тях е и България.

Новата институция ще отговаря за подобряване на разследванията на измами с европейски средства.

Европейската прокуратура ще може да разследва и случаи на корупция, пране на пари и фалшифициране на официални документи.

Условието е да са нанесени щети на бюджета на ЕС за не по-малко от 10 000 евро, а при случаите на сложни трансгранични измами с ДДС – за поне 10 млн. евро.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!