ЕС получи документи от властите на Обединеното кралство, за които се предполага, че съдържат предложения на Лондон за споразумение по изхода на кралството от съюза. Това съобщи на пресконференция в Брюксел представителката на Европейската комисия (ЕК) Мина Андреева.

„Мога да потвърдя, че сме получили документи от Обединеното кралство и ще ги проучим. Днес и утре ще проведем технически дискусии“, каза тя, цитирана от ТАСС.

Андреева също потвърди, че преговорите между британския министър по Брекзит Стивън Баркли и главния преговарящ на ЕС Мишел Барние ще се състоят на 20 септември.

По-рано „Ройтерс“, позовавайки се на източник в британското правителство, заяви, че Лондон е изпратил редица писмени предложения до Европейския съюз, които биха могли да позволят на страните да се договорят по техните позиции. Обединеното кралство настоява да се изключат клаузите за бекстоп от проекта за споразумение за Брекзит – специален режим, който ще гарантира, че Северна Ирландия остава в Митническия съюз на ЕС и единния европейски пазар след Брекзит.

Великобритания не се съгласява на бекстоп, както е записано в проекта на споразумение с ЕС, но Брюксел все още не харесва идеята на Лондон за въвеждане на единен митнически режим за селскостопански и хранителни продукти в Ирландия. Резолюцията, одобрена на пленарна сесия на Европейския парламент в сряда, посочва, че Обединеното кралство трябва да представи алтернативни предложения в писмена форма и изрази съжаление, че това все още не е направено.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!