Александър Симов е роден на 11 юли 1977г. в Стара Загора България. По професия е журналист.
Към момента е депутат от БСП в парламента и член на комисията по медии и култура. Участвал е и в предишното Народно събрание.

Какво доведе до кризата в Българското национално радио през последната седмица?

Аз искам парламентът да изясни въпросът с кризата в БНР, за да не спекулираме, да не говорим с хипотези.

Мога да Ви кажа моето мнение. Само през последния месец, от началото на август, мога да Ви посоча поне 4-5 фрапантни случая за състоянието на медийната свобода.

Записахме една новост в журналистическите жанрове – пресконференция без журналисти, без преса. След това отвинтиха микрофоните в Министерския съвет, за да няма никакви въпроси за премиера и новоизбраната шефка на Европейската комисия.

Рано сутринта, от дома му в България, беше изкаран с белезници популярен журналист – Юрий Борисов, и то в качеството му на свидетел по някакво обвинение.

Сега стигаме до политическите маневри, рокади и откровен политически натиск върху БНР. Ние трябва да изясним какво се е случило в обществена медия, трябва да разберем какво се е случило там.

Оказван ли е политически натиск? Кой го е оказвал и с каква позиция ще излезе парламента.

Според мен, кризата в БНР се дължи на това, че отдавна знаехме за натиска, който се осъществява, сега го видяхме на практика.

Президентът Румен Радев заяви, че свободата на словото е в криза. Вие подкрепяте ли неговото мнение?

Свободата на словото в България е в тотална криза. Нека изясним какво означава свобода на словото. Това означава да имаш възможността да се запознаеш с цялата палитра и богатство на мнения, дори, пускайки си телевизията.

Какво представлява медийната ситуация сега у нас? Предизвиквам вашите зрители и читатели да си направят труда – да си пуснат БНТ или някоя друга телевизия, за да видим как ще започне с 10-минутни репортажи за пътешествията и воаяжите на Бойко Борисов из страната и къде, как е дал пари. Съжалявам, но това не е свобода на слово.

В България има криза на свободата на словото, защото критичната и качествена журналистика беше смазана.

Кой назначи директорът на БНР и трябва ли той да бъде отстранен?

Мога да Ви дам официозният отговор – назначи го СЕМ. А мога да дам и неофициалния отговор. Този директор беше назначен, за да свърши точно това в БНР. Имам такива подозрения. В момента не мога да ги докажа, но сега вече съм убеден, че цялата операция по смяна на директора беше насочена към това радиото да бъде овладяно.

Трябва ли да подаде оставка? Задължително! Този човек вече няма легитимност да управлява лавка за банички. Едва ли, някой ще го приеме. Той трябваше отдавна да е написал оставката си, при условие, че целият колектив на радиото вече не иска и няма да приеме заповеди от него.

Самият факт, че той продължава да упорства в желанието си да остане на поста си, говори, че политическата поръчка за овладяването на БНР е била много голяма.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!