Началникът на кабинета на министър-председателя Лена Бориславова обяви решенията взети след днешното заседание на МС.

Назначават девет областни управители

На правителството заседание е взето решение за назначаване на 9 областни управители – на Бургас, Благоевград, Велико Търново, Видин, Добрич, Пловдив, Смолян, София- област и Хасково.

„На тях няма да им бъдат вменявани нови функции. Те трябва да развиват отделните райони, няма да променяме закона. Комуникацията между отделната област и правителството е важна за нас“, каза тя.

Бориславова уточни, че през следващата седмица ще бъдат допълнени и другите позиции в страната.

Повече пари за туризма

На заседанието е била обсъдена рамката на българското правителство за ковид мерките в сектор Туризъм – мерките са увеличени от 1.8 на 2.3 млн. евро в срок до 30 юни 2022 г.

Предстои среща на премиера на България и този на РСМ

Българската позиция за Република Северна Македония ще продължава да бъде добре защитена и аргументирана.

„Ние надграждаме съществуващата рамка с предложение за формиране на 5 работни групи и посещението на г-жа Весела Чернева в РСМ е част от подготовката на този процес. Предстои среща между премиерите на България и РСМ. Темите, които ще бъдат обсъждани, съвсем скоро ще бъдат изчистени“, заяви Бориславова.

Тя подчерта, че всяко едно от министерствата ще предложи въпроси, които ще бъдат повдигнати на срещата на лидерите и работните групи.

Политическата квота е превишена

„По отношение на политическите назначения, информацията от МВнР, с която разполагаме, е, че в момента политическата квота е превишена. Бройката на политическите назначения трябва да бъде сведена до минимум“, заяви още Бориславова, след като по-рано днес Кирил Петков съобщи, че консулът във Валенсия Пламен Георгиев ще бъде отзован и ще се сложи край на политическите назначения на хора, които нямат общо с професионалната дейност на определената служба.

„Освобождаването на г-н Пламен Георгиев като генерален консул във Валенсия беше придружено с широко обществено недоволство. Това беше политическо назначение. Отзовахме го, за да покажем, че политическите назначения трябва да бъдат сведени до минимум“, каза още тя.

По думите й политически назначения не трябва да се извършват тогава, когато съответните лица нямат адекватни качества.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук