Изграждането на дългоочакваната газова връзка между България и Гърция отново забуксува. Причината – българската компания „Топливо-2” обжалва и определението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за предварително изпълнение на поръчката за доставка на тръби за газопровода.

Интерконектор, България, Гъция

Процедурата бе спечелена от гръцката компания „Коринт Пайпуъркс“ с цена за 58.2 млн. евро без ДСС при търсена максимална стойност от 60 млн. евро. Офертата на втория кандидат – „Топливо-2“ на  Васил Щраков не бе допусната до отваряне на цената, защото не покрива предварителните критерии за участие в търга, а третият поканен претендент – турската „Ерсияш Челик Бору Санайъ“, се отказа от надпреварата, припомнят експерти.

„Топливо-2” обжалва избора на гръцката фирма, но КЗК позволи на проектната компания „Ай Си Джи Би“ да сключи договор с „Коринт“, докато тече производството по жалбата.

Интерконектор, България, Гъция

Комисията за защита на конкуренцията обосновава разрешението си за предварително изпълнение на поръчката със стратегическата важност на газовата връзка за България с капацитет от 3 млрд. куб. м газ годишно.

Спорът обаче продължава с жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу предварителното изпълнение на поръчката.

„Ай Си Джи Би” се надяват, че до края на месеца съдът ще се произнесе.

„Паралелно с това тече подготовката на договора със строителя, като процедурата не е обжалвана и решението вече е влязло в сила. Така че независимо от жалбата считаме, че на този етап няма съществен риск за пътната карта на проекта“, допълват от проектната компания.

Първите тръби за 183-километровия газопровод от Стара Загора през Хасково до Комотини трябва да се доставят до четири месеца от подписването на договора, а цялото поръчано количество – за 12 месеца.

Интерконектор, България, Гъция

Проектът трябва да бъде пуснат в експлоатация до края на 2020 г.

По изграждането на газовата връзка се работи през последните 10 години и досега особени резултати не бяха постигнати. От няколко години има натиск и от ЕС, и от САЩ да бъде изградена тази връзка, тъй като само чрез нея наистина може да се постигне истинска независимост от руската газ.

Интерконектор, България, Гъция
на снимката: премиерът Бойко Борисов

През последните месеци правителството се активизира и предприе реални стъпки по строителството на връзката. След 10 години държавата успя да стартира проекта. Предизборното обещание на премиера е, че догодина по тази връзка България ще може да получава алтернативна газ.

Реализирането на междусистемната газова връзка между България и Гърция ще има ключова роля за целия регион и за Европа. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас по време на официалния старт на изграждането на интерконектора между двете страни, което беше дадено на 22 май.

Интерконектор, България, Гъция
на снимката: премиерът на Гърция Алексис Ципрас

Интерконекторната връзка между България и Гърция е от изключителна важност за диверсификацията на доставките на природен газ. Засега България получава синьо гориво единствено от Русия и оказва се, цената му е в пъти по-висока, отколкото „Газпром” доставя за останалите си клиенти. През тази връзка обаче България ще може да получава газ от други източници като Азербайджан, Египет (както намекна премиерът Борисов) и др. Това от своя страна ще доведе до либерализиране на пазара, създаване на конкурентна среда и евентуално понижаване на цените.

Избран е и строителят на връзката. В първия етап на надпреварата се включиха 11 кандидата. От тях петима бяха поканени да подадат оферти. Направиха го двама – гръцката „Джей Пи Авакс“ и българо-италианското обединение „Ай Джи Би – 2018“, в което влизат  „Джи Пи Груп“, „Главболгарстрой Интернешънъл“ и „Бонатти“.

Компанията J&P AVAX S.A. отговаряла най-много на поставените изисквания, затова и тя ще строи интерконектора.

Интерконектор, България, Гъция

За качеството на изпълнението на проекта ще отговаря обединението ДЗЗД „Еко Бул Контрол“. То спечели поръчката за строителен надзор с цена от 766 хил. лв. без ДДС.

През март проектната компания избра международния консорциум „Тибеи“ за инженер-консултант за изграждането на газопровода.

Πpoeĸтът за мeждycиcтeмнa гaзoвa вpъзĸa между Гъpция и Бългapия ce peaлизиpa oт cмeceнoтo инвecтициoннo дpyжecтвo „Aй Cи Джи Би“ AД. То беше peгиcтpиpaнo в Бългapия пpeз 2011 г. c aĸциoнepи БEX EAД (50%) и ІGІ Роѕеіdоn (50%).

Като собственик на газопровода „Ай Си Джи Би“ финaнcиpa peaлизaциятa на проекта, а след това ще paзпpeдeля ĸaпaцитeта на тръбата, като ще пoлyчaвa пpиxoдитe oт пpeнoca нa пpиpoдeн гaз.

По линия на оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ са отпуснати 39 млн. евро от европейските фондове.

Гaзoпpoвoдът ще cвъpжe гpъцĸaтa гaзoпpeнocнa cиcтeмa в paйoнa нa Koмoтини c бългapcĸaтa в paйoнa нa Cтapa Зaгopa.

Πлaниpa се oбщaтa дължинa нa гaзoпpoвoдa дa e 183 ĸм, диaмeтъpът нa тpъбaтa – 32’’ с пpoeĸтeн ĸaпaцитeт дo 3 млpд.куб.метра газ годишно.

Кaпaцитeтът e пpoeĸтиpaн дa се yвeличи дo 5 млpд.куб.метра газ годишно c дoпълнитeлнo изгpaждaнe нa ĸoмпpecopнa cтaнция.

Плановете са газопроводът да бъде въведен в експлоатация до края на 2020 г., за да може „Булгаргаз“ да започне да изпълнява договора си за внос на 1 млрд. куб. м азерски газ от находището „Шах Дениз ІІ“. Ако връзката се забави, държавното дружество е в хипотеза на неустойки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!