Русия, санкции, банки

Белият дом обяви санкции срещу дъщерите на Владимир Путин заради войната на Москва в Украйна, като заяви, че членовете на семейството са известни с това, че укриват богатството на руския президент. Нови санкции днес обяви и Великобритания, а според източници на Ройтерс дипломатите на ЕС не са успели да се споразумеят за забрана на вноса на руски въглища и за нов пакет от санкции срещу Русия по технически причини.

Белият дом обяви „пълно блокиращи“ санкции срещу най-големите руски публични и частни финансови институции – Сбербанк и Алфа банк, и заяви, че всички бъдещи американски инвестиции в Русия вече са забранени, съобщи АФП.

Санкциите са срещу членове на семействата на руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров.

„Днес налагаме санкции срещу пълнолетните деца на Путин, съпругата и дъщерята на министър Лавров, както и срещу членовете на Съвета за сигурност на Русия“, заяви високопоставен служител на американската администрация.

САЩ налагат санкции и на Михаил Мишустин и Дмитрий Медведев.

„Днес, в координация с Г-7 и ЕС, обявяваме забрана за нови инвестиции в Русия“, каза източникът и обясни, че заповедта ще бъде подписана от президента на САЩ Джо Байдън. „Без инвестиции от нашия частен сектор руският президент Владимир Путин ще загуби експертния опит и уменията, които са свързани с инвестициите, а последиците за сегашното изтичане на мозъци от Русия ще бъдат значителни“, твърди той.

САЩ се опитват да лишат Русия от достъп до долари, за да не може тя да обслужва външния си дълг.

Великобритания с нови санкции и забрана на инвестиции в Русия

Великобритания включва още 8 руснаци в списъка със санкции, между които Михелсон, Дюков и Кантор, съобщи МВнР на страната. Обединеното кралство напълно замразява и активите на Сбербанк и Московската кредитна банка.

Великобритания налага забрана за нови инвестиции в Русия, а страната забранява износа на оборудване за преработка на петрол за Русия. Обединеното кралство ще спре да внася и руски въглища до края на 2022 г.

Без споразумение за забрана на внос на руски въглища и нови санкции на срещата на ЕС

„Днес дипломатите на ЕС не успяха да постигнат съгласие по новите санкции срещу Русия, предложени от ЕК, тъй като трябваше да бъдат решени технически въпроси, включително дали забраната за добив на въглища ще засегне съществуващи договори“, се казва в доклад на агенцията.

Отбелязва се, че все още не е ясно как ще бъдат решени въпросите, но дипломатите се надяват да постигнат компромис на новата среща на пратениците на ЕС в четвъртък.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук