Взривове в Нагорни Карабах. Започва ли нова война?

Нови взривове и нова война на крачка от България се оформи днес, този път от източната страна на многострадалното Черно море. Азербайджан е започнал „локални антитерористични дейности“ в Нагорни Карабах, съобщи министерството на отбраната на страната, цитирано от Ройтерс.

По думите на ведомството целта на дейностите е да бъдат „потушени широкообхватните провокации“ и да бъдат изтласкани от региона арменските войски.

„В рамките на предприетите мерки позиции на арменските въоръжени сили са обезвредени с помощта на високоточно оръжие по фронтовата линия и в дълбочина“, се казва в изявление на министерството, цитирано от Франс прес. Русия и Турция са били информирани от Азербайджан за предприетите действия, допълва агенцията.

Фактът е, че столицата на Нагорни Карабах Степанакерт е обстрелвана от азерската артилерия, а хората тичат да се крият в мазетата. Има ранени, за убити засега не се съобщава.

Азербайджан заяви ултимативно, че „единственият път към мира лежи през пълното извеждане на арменските войски от Карабах и разпускане на режима в Степанакерт“.

А Ереван отговори: „Както в миналото, така и сега в азербайджански източници намира място лъжливото твърдение, че в Нагорни Карабах има подразделения на Въоръжените сили на Армения, военна техника и личен състав.“ И не пропусна да добави, че започналите бойни действия са „широкомащабна агресия на Азербайджан.“

Аз се надявах, че това е блъф, имаше всички признаци на блъф. Те свалиха Араик (Арутюнян, бившия президент на Карабаха, б.р.), когото нашите (има предвид Азербайджан, б.р.) не искаха да приемат като страна в преговори. Отвориха едновременно Агдамския и Лачинския пътища, приеха товари от Международния червен кръст“, коментира азербайджанският политолог Шахин Рзаев.

„Надявах се, че постепенно всичко ще премине в друго измерение. И това, което се случва, за мен е неочаквано. Честно казано, направо съм в шок. Надявам се, че това няма да продължи дълго и руските миротворци ще се намесят. А Путин и Ердоган някак си ще успеят да спрат ескалацията“, надява се Рзаев, без очевидно да си дава сметка, че руските „миротворци“ в момента имат друга работа – да избиват украинци.

По-рано днес Азербайджан заяви, че 6-има негови граждани са били убити от мини в два отделни инцидента в Нагорни Карабах и обвини „нелегални арменски въоръжени групи“, че са заложили смъртоносните мини.

Нагорни Карабах, който е международно признат за част от територията на Азербайджан, е населен предимно с етнически арменци и се откъсна от контрола на Баку в началото на 90-те години на миналия век след война, отбелязва Ройтерс.

Азербайджан си върна контрола над значителни територии в региона по време на войната през 2020 година, когато конфликтът бе потушен от руски миротворчески сили, които тогава наистина действаха като такива. С благословията на Ердоган, естествено, но след като той всячески поддържаше Азербайджан в конфликта, включително и с дронове „Байрактар“.

Нямаше незабавен коментар на информацията от страна на властите на етническите арменци в Нагорни Карабах. Армения пък вчера обяви, че обвиненията, че нейните въоръжени сили са заложили мините на азербайджанска територия, са фалшиви. Коментатори смятат, че Азербайджан се възползва от войната в Украйна, за да си върне окончателно и изцяло контрола върху непризнатата от никого република, управлявана от етнически арменци.

Инцидентите с мините се случиха само ден, след като по два маршрута в Нагорни Карабах едновременно бяха доставени крайно необходими храни и лекарства – стъпка, която изглеждаше, че може да помогне за облекчаване на нарастващото напрежение между Азербайджан и Армения.

Отношенията между двете страни остават крайно обтегнати, а азерската артилерия е готова за нови залпове.

Още международни новини – четете тук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук