По посока на часовниковата стрелка от горния ляв ъгъл: Лиз Тръс, Риши Сунак, Пени Мордаунт, Надхим Захауи, Том Тугендхат, Суела Брейвърман, Джереми Хънт и Кеми Баденок
По посока на часовниковата стрелка от горния ляв ъгъл: Лиз Тръс, Риши Сунак, Пени Мордаунт, Надхим Захави, Том Тугендхат, Суела Брейвърман, Джереми Хънт и Кеми Баденок

Председателят на Комитета 1922 сър Греъм Брейди обяви окончателните кандидати, които са получили подкрепата на поне 20 консервативни депутати.

Те са: Кеми Баденоч, Суела Браверман, Джереми Хънт, Пени Мордаунт, Риши Сунак, Лиз Тръс, Том Тугендат и Надим Захави.

Саджид Джавид и Рехман Чишти се оттеглиха от надпреварата само няколко минути преди крайния срок.

Кандидатите ще представят кандидатурите си пред колегите си от парламента на торите на закрито заседание в Уестминстър. Всеки от тях има 12 минути за изказване.

Одобрените претенденти ще бъдат подложени на гласуване в сряда, а последните двама ще бъдат избрани до края на следващата седмица.

Новият британски премиер ще бъде обявен на 5 септември. Борис Джонсън подаде миналия четвъртък оставка като лидер на торите, но остава премиер до избора на негов наследник.

За момента се оформят двама основни претенденти. Това са бившият финансов министър Риши Сунак и министърът за международна търговия Пени Мордант. Те събраха най-много гласове от депутати при номинирането им, но надпреварата е широко отворена и непредвидима, защото в зависимост от отпадането на кандидати и пренасочване на гласове картината рязко може да се промени.

Букмейкърите за момента поставят начело Сунак и Мордант с изравнени шансове, следвани от външния министър Лиз Тръс. Четвърти е председателят на парламентарната комисията за външни работи Том Тугендхат. Според някои прогнозни агенции точно тази четворка ще оцелее днес, а останалите четирима ще отпаднат. Други обаче са на мнение, че до достигането до последните двама претенденти ще са необходими пет кръга на гласуване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук