Володимир Зеленски

Украйна съобщи, че е извършила ракетен удар срещу руските сили в Южна Украйна. Проруските сили заявиха, че ударът е засегнал цивилна инфраструктура. Данните за убити хора на двете страни са противоречиви. ООН информира, че над 5000 цивилни са били убити във войната.

През последното денонощие украинската армия е отбила руските офанзиви в Донбас и е нанесла ракетен удар по база на окупаторите в Нова Каховка в Херсонска област. Според украинските военни убити са 52 души. Назначените руски власти имат своя версия за събитията. Те съобщават за 7 убити при атаката и около 70 ранени. Местният управител, поставен на поста от Русия, обвини украинците, че обстрелват цивилното население.

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди руските военни, че за тях няма безопасно място, докато са на територията на страната му. В традиционното си обръщение към украинците Зеленски подчерта, че Москва няма смелостта да признае, че губи във войната:

„Те вече нямат стратегическата сила, характер, нито разбиране за това какво правят на наша територия. Те нямат никакъв кураж да признаят поражение и да се изтеглят от украинската територия“.

Припомняме, че жертвите в град Часов Яр в Донецка област, който беше бомбардиран в неделя, вече са 43. Обстрелът над Николаев и Харков продължи през целия ден вчера.

Службата на ООН за правата на човека заяви, че цивилните жертви на руската инвазия в Украйна са надхвърлили 5000 души, но реалният им брой вероятно е много по-голям.

Военни делегации от Украйна, Русия и Турция ще се срещнат със служители на ООН в Истанбул, за да обсъдят възможно споразумение за възобновяване на безопасния износ на украинско зърно от черноморското пристанище Одеса, на фона на влошаващата се глобална хранителна криза.

Зеленски: Русия е близо до поражение

„Днес бих искал да подчертая едно решение, което изглежда като техническо, но зад него има много символика и смислена политическа работа. Украйна стана асоцииран член на специалната многостранна програма на НАТО за технологична оперативна съвместимост. Казано по-просто, става въпрос за стандартите на Алианса. Сега Украйна не само прилага стандартите на НАТО, но и може да участва в разработването на нови стандарти.“

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение към нацията. Във вторник той накратко обобщи 139-ия ден от войната.

„Опитът на нашата армия, възможностите на украинските институции, ИТ потенциалът на страната ни – всичко това сега ще бъде украинският принос в развитието на колективната сигурност в Европа“, заяви държавният глава.

„Русия планираше да ни унищожи за седмица. Украинската държава не само оцеля, не само се защитава, но и се развива и ще помага за развитието на своите партньори. Такъв успех заслужава да се отбележи“, убеден е Зеленски.

„Всеки ден получаваме и преживяваме много болезнени новини. Войната продължава, руските обстрели не спират нито ден. Днес имаше регулярни удари по Николаев – ракетни, артилерийски. Окупаторите отново удариха Харков и населените места в района – Стари Салтив, Золочев, Байрак и др. Има жертви – ранени и убити. В Донбас опитите за настъпление не спират, ситуацията там не се улеснява, а загубите не намаляват. Трябва да помним това. Трябва да видим това, да привлечем внимание към това“, отчете президентът.

„Окупаторите вече много добре са усетили какво е съвременна артилерия и няма да имат сигурен тил никъде по нашата земя, която окупираха. Те са усетили, че операциите на нашите разузнавачи за защита на Родината им са много по-мощни от всяка тяхна „специална операция“. Руските войници – и ние знаем това от прихванатите им разговори – наистина се страхуват от нашите въоръжени сили. Те вече нямат стратегическа сила, характер или разбиране какво правят тук на нашата земя. Те също така нямат дори капка смелост да признаят поражението си и да изтеглят войските от украинска територия“, заяви Зеленски.

Опасения за анексиране окупираните територии

Представителят на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Вадим Скибицки заяви, че Русия не е в състояние да окупира цяла Украйна и затова се готви да анексира вече окупираните земи, предаде агенция УНИАН.

Според Скибицки властите в Кремъл се готвят да анексират окупираните територии в политическо, икономическо и териториално отношение. Как ще се случи всичко ще стане по-ясно до есента, защото на 11 септември в Руската федерация ще се проведат избори.

Скибицки отбеляза, че дейностите, които Русия извършва в Донецка, Херсонска и Луганска области свидетелстват за системната подготовка за т. нар. референдуми. Освен това самата Руска федерация подготвя законодателни инициативи, които трябва да опростят процедурата за получаване на гражданство чрез интеграция или анексиране на територията. Това е и голямата цел на руския президент Владимир Путин – разграбване на още украински територии.

През 2014 г. Руската федерация проведе незаконен референдум в опит да си присвои украинския полуостров Крим – престъпен акт, който не е признат международно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук