Време, гореща вълна

Опасни горещи вълни обхванаха части от Китай, Европа, югозападните и централните части на САЩ тази седмица. Десетки градове отчетоха високи летни температури.

До вторник следобед най-малко 86 китайски града в източните и южните части на страната са издали предупреждения за горещини. Китайските метеоролози прогнозират, че температурите в някои градове ще достигнат 40°C през следващите 24 часа.

В Шанхай, най-гъсто населеният град в Китай, властите предупредиха 25-те милиона жители да се подготвят за необичайно горещо време. От началото на воденето на записи през 1873 г. Шанхай е имал само 15 дни с температури над 40°C.

Смъртността, в следствие на горещините, се е повишила четирикратно от 1990 г. до 2019 г., достигайки 26 800 смъртни случая през 2019 г., според проучване на Lancet. Хората на възраст над 65 години са изправени пред 10,4% по-висок риск от смърт по време на гореща вълна, твърди проучването.

В източния град Нанкин, една от трите т. нар. „пещи“ в Китай, прословути с изпепеляващите си лета, градските власти отвориха подземни противовъздушни убежища за местните хора. Военновременните бункери на града са оборудвани с Wi-Fi, книги, диспенсъри за вода и дори микровълнови фурни.

В Чунцин, покривът на един от музеите се разтопи. Керемидите на традиционен китайски покрив се разпаднаха, тъй като топлината е разтворила основния катран, който ги свързва.

Високи температури, влажност и ултравиолетова радиация също се предвижда да обхванат и централния град Ухан.

Припомняме, че миналата година Китай беше засегнат от масивни наводнения.

„Причината зад тазгодишната гореща вълна са двата антициклона, включително субтропичния високо от морето в Западния Тихи океан и този, образуван на Персийското плато, който се е преместил към платото Цинхай-Тибет.

Екстремни горещини в САЩ

В югозападните и централните райони на САЩ се наблюдават екстремни горещини. Температурите стигнаха до 42,2°C в Уако. Повече от дузина дневни температурни рекорди, бяха счупени през уикенда в градове в Тексас, Колорадо, Оклахома и Арканзас.

„Топлинен купол“ – област с високо налягане, улавящо топлината, е причината за скока на температурите през това изключително горещо лято. Жителите на щата Тексас, известен  рекордните си температури и висока влажност, бяха призовани да пестят енергия, докато електрическата мрежа се бори да се справи с повишеното ползване.

Температурите в Тексас ще се понижат до края на седмицата, докато в Аризона ще се повишават, достигайки 45°C в столицата на щата Финикс.

Европа в плен на втората гореща вълна за това лято

В Испания температурите в някои южни и югозападни части ще достигнат или надвишат 44°C тази седмица.

Рубен дел Кампо, говорител на държавната метеорологична служба съобщи, че горещата вълна, която започна миналата събота, се очаква да достигне своя пик между вторник и четвъртък, но може да продължи и през следващия уикенд.

„Това ще бъде интензивна гореща вълна и температурите в най-горещите дни може да достигнат или дори да надвишат 44°C в долините на Гуадиана и Гуадалкивир и в градове като Кордоба или Бадахос“, каза Дел Кампо. Той добави, че долината Ебро и южните части на северозападният район на Галисия може достигнат температури от 42°C.

Освен че носи „много висок риск от горски пожари“, горещата вълна означава, че през нощта температури на много места ще бъдат неприятно високи.

„Ще има горещи, тропически нощи в някои централни, западни и южни части на Испания, когато температурата няма да пада под 25°C. Това означава, че по времето, когато повечето хора обикновено си лягат – между 22:00 и полунощ – температурите на някои места все още могат да бъдат между 32°C и 34°C“, каза той.

Дел Кампо заяви, че тазгодишната горещата вълна може да се окаже третата най-тежка такава през последното десетилетие.

Въпреки че първата официална гореща вълна от испанското лято бе в средата на юни и донесе температури до 42°C, предходния месец се оказа най-горещият май в историята, като температурите достигнаха над 40°C в някои райони.

Испания регистрира най-високата си температура миналия август, 47,4°C в андалуския град Монторо. Според Дел Кампо повишаването на температурите е „пряко и осезаемо в следствие от изменението на климата. „Климатът в Испания не е този, който познавахме. Става все по-екстремен.“

От другата страна на границата в Португалия температурите надхвърлиха 44°C миналия уикенд, разпалвайки горски пожари с огромни облаци дим, видими в столицата Лисабон. Пожарникарите овладяха най-големия пожар в понеделник, след като той обхвана част от централната община Урем.

Температурите в Португалия се очаква отново да скочат през следващите дни.

Фронт от горещ въздух започна да нахлува във Франция в понеделник с температура над 30°C в по-голямата част от страната, съобщи националната метеорологична агенция Météo-France. Температурите във вторник може да достигнат 39°C в някои части на Франция, а горещата вълна се очаква да достигне пика си между събота и следващия вторник.

Текстът е публикуван в „Гардиън“, преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук