Тереза Мей
на снимката: премиерът на Великобритания Тереза Мей

Победителят в надпреварата кой ще наследи на поста Тереза Мей като лидер на британските консерватори и премиер на Великобритания ще бъде обявен на 23 юли.

Бившият външен министър Борис Джонсън засега е фаворит в надпреварата, която води срещу своя наследник като дипломат №1 на Лондон Джереми Хънт.

Двамата кандидати в момента се опитват да привлекат около 160 000 членове на партията, които ще направят окончателния избор, пише АФП.

Пощенските бюлетини ще бъдат изпратени между 6 и 8 юли, а срокът за връщането им е определен в 17:00 часа на 22 юли.

„Обръщението на следващия лидер на Консервативната партия ще бъде направено във вторник, 23 юли. Този процес е договорен с двамата кандидати“, се казва в изявлението.

Веднъж след като бъде потвърден нейния наследник, се очаква Мей да посети кралица Елизабет II, за да подаде официално оставка като премиер.

Консерваторите нямат мнозинство в долната Камара на общините в парламента, но управляват чрез съюз с Демократичната съюзническа партия на Северна Ирландия (DUP).

Май обяви оставката си миналия месец, след като не успя да сключи сделка с Брекзит чрез парламента, изправена пред опозиция както от консервативните депутати, така и от DUP.

Възможно е основната опозиционна партия да призове членовете си за незабавно гласуване на вот на доверие към новия премиер, за да ги принуди да докажат, че дават подкрепата си за управлението. Това ще се случи до 25 юли, когато парламентът ще излезе в лятната си почивка, или ще стане след като депутатите се върнат на 3 септември.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!