Италианското правителство ще представи на Европейската комисия преработена версия на бюджета за 2019 г. на 11 декември. Това съобщи вестник Куриере дела Сера.

Според публикацията новият бюджетен план ще бъде предаден на ръководителя на ЕК Жан-Клод Юнкер от премиера на Италия Джузепе Конте. Самият той вече заяви, че работата по документа, съдържащ „мерки, които ЕК не може да отхвърли“, ще бъде завършена в „близкото бъдеще“.

По-рано ЕК отхвърли проектобюджета, представен от Италия, като „грубо нарушаване на установените икономически норми на ЕС“.

Освен това стартира действия за прилагане на санкционна процедура за Рим, при условие че държавата не изпълни задължението си в рамките на икономическите параметри.

В случая с Италия ЕК не е удовлетворена главно от прогнозата за бюджетен дефицит от 2,4%, което в условията на недостатъчен икономически растеж може да доведе до опасно увеличение на външния дълг на страната.

Правителството търси допълнителни средства за финансиране на социалните си проекти, за да предотврати увеличаването на бюджетния дефицит, което не трябва да надхвърля 2%.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!