Новият министър на енергетиката ще бъде от ГЕРБ. Това съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в събота. Той допълни, че съветът на управяляващата коалиция ще вземе решението кой да поеме поста на Теменужка Петкова, която в петък подаде оставка. Номинацията ще бъде обявена до сряда.

„Ако говорим за квотното разпределение, министърът на енергетиката ще бъде от ГЕРБ. До сряда ще се постараем да обявим номинацията си за нов министър на енергетиката, тъй като преди това трябва да се съберем на съответния политически формат“, обясни Цветанов.

Петкова подаде оставка в петък, след като ЧЕЗ официално обяви за сделката за продажбата на активите си в България на дружеството „Инерком България“. Тя поясни, че е приятелка от 20 години със собственичката на фирмата Гинка Върбакова и напуска позицията, за да няма спекулации.

Бойко Борисов обяви от Брюксел, че приема оставката, „за да не дам никаква възможност да се влияе на репутацията на правителството, на мен или на Теменужка Петкова, която е честен човек”.

„За съжаление, Теменужка Петкова каза, че ги познава тези хора и не бих оставил ни най-малко съмнение в който и да е българин, че стоим зад една абсолютно частна сделка. Искам да потвърдя, че по никакъв начин не сме повлияли на сделката за ЧЕЗ. Няма как да контролираме сделка в Чехия между частни компании, нито да й попречим“, допълни Борисов и обеща, че българските регулатори ще си свършат работата по сделката.

Инерком „България” ЕАД е регистрирана през септември 2017г. в София с капитал 50 хил. лв. Собственик е учреденото месеци по-рано дружество „Инерком Инвестмънтс” ЕАД, притежание на Гинка Върбакова, която управлява и двете фирми, както и регистрираната в Пазарджик „Инерком”, имаща три фотоволтаични парка – в Априлци, в панагюрското село Елшица и „Хаджийски ливади” около Пазарджик. „Инерком България” ще придобие седем дружества с участието на ЧЕЗ – „ЧЕЗ България”, „ЧЕЗ Електро”, „ЧЕЗ Разпределение”, търговеца на ток „ЧЕЗ Трейд”, ИТ-фирмата „ЧЕЗ ИКТ”, както и два ВЕИ-парка в Орешец и Бара. Само годишните приходи на „ЧЕЗ Разпределение” и „ЧЕЗ Електро” надхвърлят 1.7 млрд. лева.

Официално цената на сделката не беше съобщена, но според неофициална информация тя е 320 млн. евро.

Свързани статии:

Коя е Гинка Върбакова, която купува активите на ЧЕЗ?

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подаде оставка (ОБНОВЕНА)

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук