Президентът представя новия служебен кабинет на официална церемония.

Макар и кратък, животът на 45-ият парламент не бе напразен, остана като драматичен жалон в излизането на обществото от авторитаризма и корупцията, каза президентът Румен Радев

По думите му 45-ият парламент е бил белязан с много емоции и макар и кратък, неговият живот не е бил напразен.

Хората вложиха в него очаквания. Чуха се дълго премълчавания мнения. Възроди се духът на парламентаризма и на свободното слово. Пропука се омертата, на която се крепи компрометираният управленски модел. Този парламент обаче не
сбъдна очакванията на хората за ново правителство, основано на здравите основи на
почтеността и закона“, подчерта президентът.

Вчера държавният глава обяви състава на служебното правителство с премиер Стефан Янков.

Макар и служебен, кабинетът, който назначавам днес, има амбицията да бъде кабинет на демократичното единодействие, подчерта той.

Янев: Не давам празни обещания, ще работя почтено

Благодаря за доверието, да бъда служебен министър-председател е висока чест, но и огромна отговорност. Аз не давам празни обещания, но залагам целия си авторитет и опит за това, че ще работя почтено и в интерес на обществото. Това заяви служебният премиер Стефан Янев.

Това ще очаквам и от назначените министри, ще работим заедно за гражданите и в тяхна полза. Наш основен приоритет е организирането на свободни и честни избори. Очаквам всички институции да работят синхронизирано, добави Янев.

Той подчеррта, че периодът за работа на служебното правителство е кратък, може проблемите да не се решат, но целта е поне процесът да започне.

Ще настоявам кабинетът да работи при пълна прозрачност и почтеност пред гражданите. Ще положим усилия за по-ефективна политическа комуникация, което обществото очаква, за по-смилени и адекватни политически действия. Обединяваме се около мотото почтеност, прозрачност и професионализъм. Ще работим почтено при спазване на законите в интерес на българските граждани за нашата България, каза още Янев.

Министрите и целият служебен кабинет положиха клетва в президентската институция.

Пет служебни правителства са управлявали страната след 1989 г., като предстои в длъжност да встъпи шесто.

Служебни кабинети са назначавани от президентите Желю Желев, Петър Стоянов, Росен Плевнелиев и Румен Радев. Единственият държавен глава, който не е сформирал служебно правителство, е Георги Първанов.

Служебното правителство има временен характер. То съществува само до формирането на ново правителство по съответния ред. Срокът му на работа е около 3 месеца. Основната задача на служебното правителство е да осигури честни парламентарни избори.

Служебният кабинет няма право да променя Закона за бюджета и данъчната политика, не може да взима държавен заем, освен ако сегашното Народно събрание не е разрешило предварително.

Не може да изпраща български въоръжени сили зад граница, както и да сключва международни договори с политически или военен характер. Не може да сключва и договори, предвиждащи промяна на граници или съдържащи финансови задължения за държавата

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!