карантина, коронавирус
Децата се заразяват с новия коронавирус много по-рядко от възрастните

Изследване, проведено от проф. Робърт Коен, вицепрезидент на Френската асоциация на педиатрите и публикувано в „Льо Паризиен“, установи, че децата рядко са преносители на коронавирус. Проучването цялостно преобръща ролята на децата в разпространението на епидемията, тъй като в началото й се твърдеше, че те са основни преносители.

Децата се заразяват по-рядко

Изследването е проведено в региона Ил дьо Франс от 27 педиатри от 14 април до 12 май и е обхванало 605 деца. Робърт Коен казва, че децата под 15-годишна възраст всъщност не са чест обект на заразата.

„Когато идентифицираме заразен човек и тестваме неговите роднини, установяваме, че при децата е два до пет пъти по-малко вероятно да бъдат заразени от възрастните“, каза той.

Професорът излага няколко хипотези в „Льо Паризиен“ по въпроса защо децата е по-малко вероятно да бъдат заразени с вируса.

„Изглежда, те имат по-малко рецептори за вируса на носната му лигавица. Децата също биха могли да бъдат по-добре защитени, защото вече са имали други коронавируси: това е смесен имунитет.“

Според професор Коен, връщането на децата в училище трябва да се ускори, но с редовно миене на ръцете.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!