Володимир Зеленски
на снимката: президентът на Украйна Володимир Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ, с който се предлага украинско гражданство на руснаци, преследвани в родината им по политически причини.

Гражданство се предлага и на чужденци, които са се били на страната на украинците в конфликта в Източна Украйна, пише Евронюз.

Декретът беше оповестен като намерение по-рано, когато Кремъл обяви, че увеличава броя на украинците, които могат да поискат руско гражданство.

Същевременно Украйна обяви сътрудник в руското консулство в град Лвов за персона нон грата и го обвини в шпионаж. Смята се, че той вече е напуснал страната.

Когато дойде на власт Володимир Зеленски посочи мира в Донбас като основен приоритет на управлението си.

Няколко дни по-късно обаче Русия обяви, че руско гражданство могат да получат не само жителите на региона, които живеят в контролираните от сепаратистите територии, но и тези в контролираните от правителството в Киев.

Това отново повиши напрежението между Киев и Москва.

Отговорът на Русия спрямо новия декрет на украинския президент не закъсня.

Председателят на руската Дума Вячеслав Володин каза:

„Украйна не действа самостоятелно, а следва заповедите на САЩ и Великобритания”.

И добави:

„Днешното изявление на президента Зеленски не говори за желанието на Украйна да предоставя политическо убежище на граждани на Русия, а за нежеланието на САЩ и Великобритания сами да предоставят такова убежище на руснаци“.

Според Володин, Украйна е била избрана от САЩ за държава, която с цента на собствената си стабилност, икономика и социално състояние е поела ангажимент да създава проблеми и да бъде огнище на напрежение в непосредствена близост до Русия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!