Според последните данни на НСИ България изнася много повече стокии печели много повече от страните от Европейския съюз, отколкото от останалите ни търговски партньори.

Освен с Евросъюза, другите основни страни, в които изнасяме наши стоки са Турция, Китай, Сърбия.

Прави впечатление, че за поредна година износът ни за Русия е изключително малък и е в размер на 465 милиона, докато вносът от Русия е пет пъти по-голям и в размер на 2 млрд. 255 милиона. Такъв драстичен търговски дисбаланс България няма с нито една друга страна и спокойно можем да заключим, че в търговските отношения между Русия и България, страната ни е в несправедливо губеща позиция.

За първите пет месеца на 2019г. (от януари до май) износът на България за ЕС нараства с 6.9% спрямо същия период на 2018 г. и е в размер на 15 925.9 млн. лева.

Това показват данните на Националния статистически институт.

Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 67.3% от износа за държавите членки на ЕС.

Най-голям ръст е отбелязан в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (129.7%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (19.6%).

Вносът от ЕС към България също бележи ръст с 2,7%, показват данните на НСИ, и достига до 16 809.6 млн. лв. по цени CIF.

Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

ЕС
фиг. 1: износът и вносът на стоки от и към България от държави в ЕС; източник: НСИ

Най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (41.0%). Най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“ (27.9%).

За Германия България изнася стоки на стойност 3494,6 милиона лева. На почти толкова се равнява немския внос у нас – 3319,1 милиона лева.

Друг голям икономически партньор е Италия – страната ни изнася към Италия стоки за 1857,5 милиона лева, а внася са 1991,1 милиона.

ИЗНОСЪТ КЪМ ТРЕТИ СТРАНИ

През периода януари – юни 2019 г. износът на стоки от България за трети страни нараства с 9.1% в сравнение със същия период на предходната година и е на стойност 8 828.7 млн. лева.

Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия. Чак на четвърто място се нарежда Руската федерация. След това са Съединените американски щати и Република Северна Македония.

Общо шестте държави формират 50.1% от износа за трети страни.

За Турция България изнася най-много стоки, на обща стойност 1820,4 млн. лева. В сравнение с предходната година се наблюдава спад със 7,3%. Турция от своя страна, внася в нашата страна стоки за 2042,9 млн. лева.

извън ЕС
фиг. 2: износът и вносът на стоки от и към България от държави, извън ЕС; източник: НСИ

Друг голям и важен икономически партньор на България е Китай. Страната ни изнася за Китай стоки на стойност 706,7 млн. лева.

За Русия България изнася стоки за 465,4 милиона лева, което е ръст с 26,4% спрямо същия период на миналата година (368,2 млн.). За сметка на това обаче Руската Федерация внася у нас стоки за 2 255,9 милиона лева.

Тоест, руската икономика печели много повече, отколкото България чрез негативния търговски баланс.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!