Либия, сражения

Либийската национална армия (ЛНА), командвана от маршал Халифа Хафтар започна нова атака към Триполи, като планира да превземе площад „Аш-Шахада“.

„Либийската национална армия започва нов етап, ние ще застанем пред пратите на свещения площад аш-Шахада. Врагът е победен и започна да бяга от мястото на боевете, за да осъществява терористични актове във вътрешността на града“, заявяват от командването на ЛНА.

Командващият Либийската национална армия Халифа Хафтар в началото на април заповяда на своите сили да започнат настъпление към Триполи за „освобождение от терористите“. Лоялните на Правителството на националното съгласие (ПНС) в Триполи въоръжени формирования обявиха началото на ответна операция под наименованието „Вулкан на гнева“.

По данни на Световната здравна организация, в резултат на боевете в Триполи са загинали 1050 човека, а повече от 5500 са ранени.

След залавянето и убийството на либийския лидер Муамар Кадафи през 2011 г. Либия практически престана да функционира като единна държава. В момента в страната има двувластие. В източната част заседава избраният от гражданите парламент, а в западната, в столицата Триполи, управлява съставеното с подкрепата на ООН и ЕС Правителство на националното съгласие, ръководено от Файез Сарадж. Властите в източната част действа независимо от Триполи и си сътрудничат с Либийската национална армия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук