Навални

Руските следователи заявиха, че са започнали ново разследване за „екстремизъм“ срещу затворения критик на Кремъл Алексей Навални и неговите най-големи съюзници.

Следственият комитет, който разследва големи престъпления в Русия, заяви в изявление, че не по-късно от 2014 г. Навални „е създал екстремистка мрежа и я е насочил“ към цел „промяна на основите на конституционната система в Руската федерация“.

Разследващите заявиха, че Навални и неговите съюзници Леонид Волков и Иван Жданов са заподозрени, че са управлявали „екстремистка мрежа“, а Любов Собол и редица други негови съюзници са обвинени в съучастие.

Навални, най-яркият вътрешен критик на президента Владимир Путин, беше задържан през януари и по-късно неговата национална мрежа от политически офиси и Фондация за борба с корупцията (ФБК) бяха обявени за „екстремистки“ и забранени. През последните месеци Навални и неговите съюзници станаха обект на множество разследвания, които те и техните поддръжници описват като отмъщение на Кремъл за оспорването на управлението на Путин, продължило две десетилетия.

В изявлението си следователите обвиниха Навални и неговите съюзници, че са създали редица акаунти в социалните медии и уебсайта на ФБК „с цел насърчаване на престъпна дейност“.

„Незаконните дейности на екстремистката мрежа са били насочени към дискредитиране на държавните органи и тяхната политика“, заявиха от Следствения комитет.

Ако бъдат признати за виновни, Навални, Волков и Жданов могат да бъдат заплашени от 6 до 10 години затвор, а Собол и останалите активисти рискуват от 2 до 6 години зад решетките.

Повечето от най-големите му съюзници, като Волков и Жданов, са избягали от Русия, а според непотвърдена информация Любов Собол е избягала в Турция.

Алексей Навални е сред петимата номинирани за тазгодишната награда „Сахаров“ на Европейския парламент за свобода на мисълта, която се връчва на защитници на правата на човека. Тя носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук