Любов Собол

Любов Собол, близка съюзничка на руския опозиционер Алексей Навални, е напуснала Русия дни след като московски районен съд я осъди на година и половина ограничаване на свободата на движение. Това предаде агенция Ройтерс, като се позова на руски телевизии, съобщава БТА.

Според неназовани източници Собол е отпътувала със самолет за Турция вчера вечерта. Юристката на ръководения от Алексей Навални „Фонд за борба с корупцията“ не бе намерена за коментар. Нейни приближени отказаха да говорят от нейно име.

Припомняме, че Собол е сред най-известните личности от антуража на Навални. Тя остана в Москва, докато други техни политически съюзници емигрираха под заплахата от съдебни преследвания преди парламентарните избори през септември.

Във вторник 33-годишната Собол бе осъдена на една и половина години ограничаване на движението по обвинение, че е нарушила противоепидемичните правила по време на демонстрация в подкрепа на Навални. Присъдата предвиждаше забрана да напуска жилището си през нощта.

След произнасянето на присъдата Собол каза по радио „Ехото на Москва“, че съдебното решение не е влязло в сила, така че ограниченията върху нея не действат. „Всъщност това може да се тълкува като възможност да се напусне страната“, добави тя.

Съюзниците на Навални са обект на засилен натиск. През тази седмица влезе в сила решение на руски съд от юни, което поставя извън закона като „екстремистки“ няколко организации, свързани с яростния критик на Кремъл Навални. Самият той сега излежава присъда от две и половина години затвор за нарушаване на изискванията на условна присъда по друго дело, което според него е изфабрикувано.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!