Кирил Петков и Велислав Минеков

Нова концепция за довършването на сградата на музея „Софийски арсенал – музей на съвременно изкуство“ и разширяване на нейните функции, свързани с изискванията на съвременните форми на изкуството и арт мениджмънта беше представена днес. На представянето присъстваха министърът на културата Велислав Минеков и министърът на икономиката Кирил Петков. 

„За мен това е недопустимо и си позволих да запозная министъра на икономиката с това, което се случва. Имаме добри намерения. Това трябва да стане един съвременен център за изкуство. Този етаж не е достатъчен. В най-скоро време ще направим усилия да направим нещо действащо“, посочи Велислав Минеков.

„Това е проект, който ще съчетава икономика и култура. Културата сама по себе си е много важна, но за да бъде устойчива тя трябва да бъде част и от икономиката. Надяваме се предприемачи в културата също да имат място „под този покрив“. Това означава хора на изкуството да мислят не само за самото изкуство, но и за неговата реализация и икономическа стойност по начин, който да им даде независимост в бъдеще“, заяви министър Петков.

По думите му културата може да бъде самоиздържаща се, ако е направена по смислен начин.

„Част от нашата идея е да привлечем млади хора в изкуството, едновременно с млади предприемачи, които да помислят за бизнес модели за създаване на нови стартъпи, свързани с култура и предприемачество. Много се надяваме това да е първият център, който да дава възможност за това преплитане между предприемачество и култура“, допълни министърът на икономиката.

Специална сума ще бъде отделена за стипендии

„За съжаление в България липсва нещо, което твърде често се отразява на хората, които искат да се занимават с този занаят. Виждали се в Европа как се подпомагат млади хора с ателиета, фабрики, зали и стипендии, трябва да дадем шанс на тези, които могат – поне най-достойните да не остават на улицата, след като завършат, защото това са хора със способности. Тези способности трябва да бъдат поощрени. Това няма да е само галерия. Тук има възможности за всякакъв вид прояви – каменни концерти, филмови фестивали и конкурси, може да се ползва и като конферентна зала. На тавана има подходящи помещения за ателиета“, коментира министърът на културата Велислав Минеков.

Той пое и специален ангажимент. „Ще настоявам специална сума да се отделя като стипендии. Нека започнем с 3-годишни или 5-годишни стипендии, тези млади и кадърни хора трябва да бъдат поощрени“, настоява културният министър.

„Корпоративното меценатство е непознато в България, това ще бъде крачка в тази посока“, посочи Минеков.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!