На снимката: Деян Кюранов

Деян Кюранов е доктор по философия, завършил Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Съосновател на неформалното сдружение „Екогласност“ и на СДС, напуснал политиката през 1990 г. Оттогава работи в неправителствени организации; в Центъра за либерални стратегии е от създаването му.

ИТН ще получи ли подкрепа от протестните партии, защото сякаш изглежда, че това е все по-невъзможно?

От самото начало партията „Има такъв народ” се държи шоуменски. Изглежда, че по някаква тяхна си логика им е приятно да правят обратното на това, което може да се очаква от тях. В същото време правят и обратното на това, което са заявили. В момента върви едно голямо шушукане. Шушукащи са „Има такъв народ”, които ходят от партия на партия с въпроса дали ще ги подкрепят. Не искаха това нещо да стане публично. А защо не искаха? Защото през цялото време обясняваха, че суверенът единогласно се е произнесъл в тяхна полза, поради което те нямат намерение да слушат когото и да е било другиго, който не е подкрепен единодушно. Но нали това е груба лъжа – подкрепя ги по-малко от една четвърт от избирателите, да не говорим за „народа“. Затова и не искат публично да кажат каква е тяхната позиция. Сега всичко ще става задкулисно – на фона на това, че винаги са се обявявали за откритостта.

Позицията на протестните партии еволюира само по линия на политическата логика. Първоначално те очакваха приятелска ръка от страна на „Има такъв народ”. Казаха: „ Ето – вие сте антисистемни, ние сме против системата „Борисов“, може да направим нещо заедно”. Това очакваха и огромна част от избирателите на ИТН. Какво се получи обаче? Те започнаха да се държат хулигански в политически смисъл, а това означава абсолютна непредвидимост. Към това се прибавят и лични нападки – не ми се говори за тях, ще изпаднем в пошлост. Изведнъж всичко се оказа в хамелеонски краски, изменящи се всеки миг. Мисля, че Христо Иванов пръв осъзна това и каза, че с тях не може.

Допускате ли, че ГЕРБ и ДПС ще подкрепят правителство на Трифонов, за да се отърват от служебния кабинет на Радев?

Мисля, че ако се стигне дотам, че ИТН решат, че на всяка цена трябва да имат властта и да са под прожекторите, нищо не им пречи да започнат една пропагандна линия. От типа: „В името на народа, който иска да има правителство, ние сме готови да се откажем от всичко, дори от себе си – и от досегашните си позиции!”. Това ще е и аргументът да поискат подкрепа от ДПС. Възможно е „плаващите мнозинства” да станат „давещи се” – но все пак, така би могло да се управлява. Такова управление ще бъде скрита диктатура на ДПС/ГЕРБ през ИТН. Това ще бъде подмяна на уж освободителната линия на „Има такъв народ”. За мен това е най-черният сценарий. И той не е изключен.

Смятате ли, че някои от министрите в „Има такъв народ”, които упорито не се сменят, въпреки обществения натиск, са именно връзката с ДПС?

Първоначално не беше ясно какво имат предвид, когато от ИТН даваха своите заявки. Когато въпросът опря до личности, нещата веднага се изостриха. Тогава „викнаха на умряло”, че няма да дават някой да им се меси в кадруването. А всъщност това беше опит за реакция на протестните партии срещу схемата, по която е номинирана дадена личност, не конкретно срещу самия човек.

Ако БСП спази обещанието си и при трети мандат предложи служебното правителство за редовно, възможно ли е това да получи политическа подкрепа и конкретно от кои партии?

Решението на БСП да предложи служебното правителство при свой мандат ще е първият им смислен и успешен ход от дълго политическо време насам. Ако това се случи, може да бъде определено като политическо чудо на тази нещастна партия – или вече партийка?

Знаем какви са проучванията – служебният кабинет е много популярен. Повтаряше се, че е комунистически и тайно-олигархически. Но изведнъж се оказа, че за всеобщо учудване и моето включително, е едно от най-кадърните правителства, които сме имали последните 30 години. Това го видяха и голяма част от хората и сега казват „Защо не?”. В тази ситуация не е важна БСП. Но е факт, че тя е тази, която се е сетила навреме, че може да използва конюнктурата – нещо, „което досега изобщо не можеха да правят”. В БСП правенето на политика е тежка история. На тези партии, които ще подкрепят или няма да подкрепят в тази ситуация, няма да им е лесно. При два евентуално провалени мандата – на ИТН и на ГЕРБ, започват да се правят изключително сложни сметки. Те са сложни не за друго, а защото през цялото време има три борби, преплетени. Едната е на лидера да остане лидер, втората – на самата партия да защити своите интереси и на трето място – за всеобщия интерес. И не е ясно в кой момент коя линия побеждава и коя определя политиката на партията.

Според вас възможно ли е такъв тип правителство да управлява успешно България?

Дотук са налице всички предпоставки за неуспех. Въпреки това не изключвам поради някакви причини неколцината свестни хора, които биха попаднали в това правителство, да могат да свършат полезна работа. Но дали това ще бъде достатъчно, за да създаде положителен имидж на цялото правителство и дали ще бъде достатъчно то да започне да получава подкрепа, а не да разчита на парламентарни трикове – не мога да кажа. Шансът тези хора, които допускам, че ще ги има в правителство на Трифонов, да победят общата тенденция на безхаберие и безотговорност, не е голям. Аз съм твърдо на позицията, че нови избори, с всичките им негативи, са много по-малко лош вариант от едно управление на ГЕРБ/ДПС през „Има такъв народ”.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!