На снимката: архиепископът на Охридска архиепископия Стефан и сръбският патриарх Порфирий.

Сръбската църква призна за независима църквата на Северна Македония. 

Съборът на Сръбската православна църква е взел решение да признае за автокефална Македонската православна църква, обяви в Скопие сръбският патриарх Порфирий, съобщава БТА.

По-рано днес в катедралния храм „Св. Климент Охридски“ в Скопие сръбският патриарх Порфирий и архиепископът на Охридска архиепископия Стефан, заедно с архиереи от двете църкви, отслужиха Божествена литургия.

По време на литургията патриарх Порфирий е обявил решението на Събора на Сръбската православна църква – за признае автокефалността на Македонската православна църква, наричана официално Охридска архиепископия.

Сръбският патриарх заяви, че “техническите детайли” около тържествено обявения официален акт предстои да бъдат обсъдени съвместно от двете църкви.

Ако следваме логиката на Преспанското споразумение между Северна Македония и Гърция, източната ни съседка не би следвало да използва за църквата си наименованието „македонска“ самостоятелно. Именно заради това признатата от Вселенския патриарх Вартоломей северномакедонска църква се нарича Охридска архиепископия. Преди дни Охридска архиепископия беше призната от Вселенския патриарх за канонична, но не и за автокефална.

Според някои анализатори сближаването на на северномакедонската със сръбската църква може да се счита за сближаваме между държавите и съответно да говори за странно поведението на Северна Македония спрямо желанието ѝ да се присъедини в Европейския съюз.

В интервю за ДЕБАТИ.БГ Виктор Стоянов от Фондация “Македония” посочи сближаването между църквата на Северна Македония и на Сърбия като “отрицателен знак” за европейското бъдеще на западната ни съседка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук