На снимката: еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакидес.

Европейският орган за контрол на заболяванията призова страните в ЕС да подготвят планове за проследяване на контакти, ваксини, лечение и диагностика за борба с нарастващия брой заболели от маймунска шарка.

В Обединеното кралство са идентифицирани още 36 случая, с което общият брой на заразените с маймунска шарка е 56, сочат данните на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, обявени в понеделник. От 15 май насам в ЕС са установени 67 случая девет държави: Австрия, Белгия, Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Португалия, Испания и Швеция.

Въпреки че цифрите остават сравнително ниски, Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) вчера препоръча страните да се съсредоточат върху бързото идентифициране, управление, проследяване на контакти и докладване на нови случаи на маймунска шарка.

Държавите трябва да актуализират своите механизми за проследяване на контакти и диагностичния капацитет за ортопоксвируси, където спада маймунска шарка, и да преразгледат наличността на ваксини срещу едра шарка, антивирусни средства и лични предпазни средства за здравни специалисти, се казва в изявление на ECDC.

Вирусът, който причинява обрив, треска и неразположение, обикновено изчезва след около три седмици, но може да протича сериозно при определени групи хора, включително малки деца, бременни жени и хора с по-слаба имунна система.

Стела Кириакидес, европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните, каза, че е „загрижена“ от нарастващия брой случаи на маймунска шарка в ЕС и в световен мащаб, добавяйки, че „макар че в момента вероятността от по-широкото разпространение сред населението е ниска, ситуацията е в процес на развитие“.

Междувременно специалистите по тежки инфекциозни болести в Европа обединяват усилията си, за да гарантират, че регионът е подготвен, колкото може да бъде в случай на бързо нарастващ брой случаи. Европейската комисия води преговори със страните от ЕС, заедно с Европейския орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA), с Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) и с Европейската агенция по лекарствата (EMA), за да гарантира, че страните могат ефективно да реагират на всякакви огнища. Комитетът за здравна сигурност на ЕС ще обсъди маймунската шарка на заседание днес, вторник.

Разговори за ваксините

Сред основните проблеми са ваксините и лечението.

Като част от мандата на HERA, най-новият орган на ЕС „е в готовност да работи по снабдяването“ с медицински контрамерки, каза говорителят на DG SANTE Стефан Де Кеерсмакер в изявление по имейл.

Говорителят на Генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ към Европейската комисия Стефан Де Кеерсмакер заяви, че най-новият орган на ЕС – HERA, „е в готовност да работи по снабдяването с медицински контрамерки” на вируса.

Това включва справяне с предизвикателствата, свързани с наличността и разпространението на антивирусни средства и ваксини, както и увеличаване на капацитета за натрупване на запаси, за да се избегне евентуален недостиг, каза още той.

Bavarian Nordic, единственият производител на ваксина срещу маймунска шарка, налична в ЕС, каза за POLITICO, че е получила обаждания от „много, много страни“, желаещи да закупят нейната ваксина Imvanex. Ваксината е одобрена в САЩ и Канада за предпазване от маймунска шарка и едра шарка, но засега е разрешена само за едра шарка в ЕС.

„Разговаряме с голям брой държави, които подават заявки за обществени поръчки към нас, тъй като проблемът просто се разпространява и нараства всеки ден“, каза Ролф сас Сьоренсен от фирмата пред POLITICO.

Той каза, че компанията води преговори с HERA, със Световната здравна организация „и всяка друга регулаторна агенция на планетата“.

„Съществуват данни“ за „превенцията на маймунска шарка при животните“, каза говорител на Европейската агенция по лекарствата в изявление по имейл, добавяйки, че данните също показват, че „ваксините срещу едра шарка могат да предотвратят също и маймунска шарка при хората“.

Във Великобритания вече са приложени 1000 дози Imvanex. Органите по обществено здравеопазване имунизират високорискови контакти на хора, които са били заразени и в страната са останали 3500 дози.

Само едно лекарство също е лицензирано за лечение на маймунска шарка в ЕС, съобщи EMA. Лекарството Tecovirimat от SIGA може да лекува едра шарка, маймунска шарка и кравешка шарка – три инфекции, причинени от вируси, принадлежащи към семейството на ортопоксвирусите. Може също да лекува усложнения след ваксинация срещу едра шарка.

По-голямата част от случаите в ЕС и Обединеното кралство досега са били идентифицирани сред мъже, които правят секс с мъже.

„Тъй като вирусът се разпространява чрез близък контакт, ние призоваваме всички да са наясно с всякакви необичайни обриви или лезии и да се свържат със служба за сексуално здраве, ако имат някакви симптоми“, каза Сюзън Хопкинс, главен медицински съветник в Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство.

Пазете домашните любимци

Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) препоръчва хората, които са имали близък със болни от маймунска шарка да наблюдават самостоятелно дали ще развият симптоми в продължение на 21 дни след последното излагане на вируса. Обединеното кралство прилага по-строг подход, като съветва хората да се изолират за три седмици.

Междувременно ECDC има предупреждение за домашни любимци.

„Ако се случи предаване от човек на животно и вирусът се разпространи в животинска популация, съществува риск болестта да стане ендемична в Европа“, се казва в изявлението на ECDC.

Органът по инфекциозни заболявания призова както ветеринарните, така и обществените здравни органи да си сътрудничат, за да управляват внимателно домашните любимци, изложени на вируса, за да предотвратят предаването му в дивата природа.

Текстът е публикуван в „Politico“, преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук