Николай Димитров
На снимката: кметът на Несебър Николай Димитров

Кметът на Несебър Николай Димитров който спечели изборите в неделя със смазваща преднина, остава в ареста, реши Апелативният спецсъд. Там остават и избраните за общински съветници Георги Георгиев и Петър Тодоров. Апелативните магистрати отмениха взетата мярка задържане под стража за друг задържан – Атанас Япаджиев, който беше кандидат за кмет на кметство гр. Свети Влас, община Несебър.

Решението вече предизвиква спекулации дали ще се стигне до куриоза Димитров да се закълне от ареста, тъй като няма искане от прокуратурата за отстраняването му от длъжност.

Миналата седмица специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу кандидати за кметове и общински съветници в Несебър и Св. Влас. Кандидатът за кмет на Несебър беше обвинен като ръководител на организирана престъпна група за търговия с гласове, а останалите четирима като членове на групата. Това обаче явно се възприе като предизбрно действие от гражданите, които дадоха смазващите 62% подкрепа на Димитров срещу кандидата на ГЕРБ Атанас Терзиев. Очевидно арестите и обвиненията отприщаха ефекта „Иванчева“, като предизвикаха нарастване на подкрепата за несебърския кмет, както стана и с Десислава Иванчева в София.

Димитров победи с разлика от цели 3 000 гласа. Поради това изглежда, че мнозинството от несебърските граждани подозира, че е несправедливо обвинен и го подкрепи напук на прокуратурата. Не на това мнение е съдебният състав, който смята, че за тримата, които остават в ареста, има достатъчно доказателства, както че има и достатъчно данни, за да се предположи, че Николай Димитров е бил ръководител на организираната престъпна група.

Според защитата предполагаемото деяние, в което са обвинени задържаните, е било преди датата за регистрация за изборите, следователно няма извършено престъпление.

„Звучи ми нелепо как тези хора, които сами са кандидати, ще купуват гласове за кмета на Несебър, а не за себе си. И това без никой да може достоверно да каже кой и защо е твърдял това“ – заяви адвокатът на двама от задържаните Татяна Дончева.

Николай Хаджигенов, адвокат на един от обвиняемите, пък сподели, че „днес от три часа има масирано нашествие на униформени с качулки от ОДМВР-Бургас, които издирват, забележете, данъчна информация“. По думите му това става без разрешение на съда. Според униформените те имат устното съгласие на Специализираната прокуратура, казва Хаджигенов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!