Италия има ново, проевропейско правителство, което се закле и обяви ново начало за третата по големина икономика на еврозоната, след като крайнодесните изпаднаха от властта. Министрите от „Движение 5 звезди“ и лявоцентристката „Демократическа партия“ вдигнаха десните си ръце и обещаха лоялност към Италия в президентския дворец от 16 век „Куиринале“ в Рим.

Новото правителство на Италия ще бъде в по-голяма степен проевропейско в сравнение с досегашното. Това стана ясно при представянето на министрите от втория кабинет на Джузепе Конте, почти месец след като крайнодясната и евроскептична „Лига“ и Матео Салвини развалиха управляващата коалиция с „Пет звезди“.

Лидерът на Движението „Пет звезди“ Луиджи Ди Майо поема министерството на външните работи, но ключовото министерство на икономиката и финансите се поема от демократа Роберто Гуалтиери – председател на комисията по икономическите и паричните въпроси в Европарламента.

Вътрешните работи наследява от Салвини префектът Лучана Ламорджезе, която не е член на нито едната от три партии в коалицията, както и самият Конте. Отново ще има министерство на спорта с министър Винченцо Спадафора от „Пет звезди“, което ще има 10 министерства, а демократите имат 9.

Партията „Свободни и равни“ получи министерството на здравеопазването. Новият кабинет е подготвил програма от 26 основни точки.

На първо място стои бюджетната програма, следва подобряване на данъчната система, на социалния и икономически живот, поправки в правилата по имиграционния проблем, намаляване броя на депутати и сенатори, инвестиции за развитие на Южна Италия и др.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!